Horticultorul.ro

feb. 27 2011

Muscata&Muscate curgatoare-PELARGONIUM: inmultire, ingrijire

Familia: GERANIACEAE

Demumire populara: Muscata

Denumire stiintifica: Pelargonium spp.

Origine:

Muscata  este o planta originara din Africa de Sud.

Proprietati ornamentale:

Muscata este o planta  cu aspect de tufa, cu inaltime intre 30-60 cm. Florile cresc grupate in inflorescente sub forma de umbele (coditele fiecarei flori pornesc din acelasi loc al tulpinii si se ridica la acelasi nivel “ca spitele unei umbrele”) pe pedunculuii „coditele” subtiri si lungi.

Muscata este cultivata atat ca planta de apartament cat si ca planta ce decoreaza gradinile, terasele, balcoanele, in timpul verii.

Substratul „pamantul” pentru muscate trebuie sa fie format dintr-un amestec de: pamant de frunze, mranita, si nisip, sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea muscatei se face moderat, iar apa ramasa in urma udarii in farfuria ghiveciului se va arunca, evitand astfel putrezirea radacinilor.

Temperatura medie optima pentru cresterea si inflorirea muscatelor (Pelargonium spp.) variaza intre 18-20 ºC (vara) si de 10 ºC  in perioada de repaus (iarna).

Lumina are un rol important in procesul de inflorire si ramificatie al plantei de muscata (Pelargonium spp.). Muscatele sunt plante iubitoare de lumina, necesita spatii luminoase si insorite, dar vara, trebuie ferite de actiunea directa a razelor de soare, la orele pranzului.

Pastrarea muscatelor peste iarna „in sezonul rece”:

Varianta 1: Odata  cu venirea anotimpului rece,  muscatele  se muta in locuri adapostite si cu lumina corespunzatoare (solar, sera, holuri luminoase, etc.).  Pe perioada rece sunt suficiente temperaturi  pentru muscate in intervalul 15-20°C,  fertilizarea se poate face o data pe luna sau deloc  si  se rareste mult udatul.  In aceste conditii muscatele pot inflorii chiar si iarna. Muscatele batrane pastrate in locuri luminoase iarna – se pot taia primavara;

Varianta 2: Muscatele (Pelargonium spp.) peste iarna mai pot fi pastrate si in locuri cu lumina  redusa (lastarii muscatelor  se pot scurta „taia”  la 10 cm  lungime- inainte de a fi asezate in locurile unde vor ierna)  la temperaturi intre  7-10°C. La 2-3 saptamani se verifica ghivecele si se uda moderat;

Varianta 3: Pastrarea peste iarna se poate face chiar si la intuneric (in garaje, camere racoroase), daca este racoare si dispun de un mediu uscat. Primavara muscatele se tund „taie”, iar in scurt timp acestea vor lastarii cu repeziciune.

Inmultirea muscatelor (Pelargonium spp.) se realizeaza cel mai adesea prin butasi lungi de 10 cm. Vara este perioada optima pentru recoltarea butasilor. Inmultirea se mai face si prin seminte (inclusiv la muscata curgatoare)  la muscatele hibride, ale caror plante cresc mai viguroase si cu mai multe flori. Semintele sunt produse de mari companii (ex. Syngenta seeds).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la floarea de muscata (Pelargonium spp.) se poate realiza de doua ori pe luna, in perioada de crestere si inflorire, si  se intrerupa in perioada de repaus (iarna).

La muscate, se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu, sau ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

Boli si daunatori la muscata (Pelargonium spp.):

Boli: putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate;

Daunatorii cei mai intalniti la muscatel sunt: afidele; paduchii lanosi, musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Specii si varietati de muscate (Pelargonium spp.):

  1. Pelargonium grandiflorum Wild (syn. P.x domesticum) “Muscata regala” – are frunze dintate pe margine si limbul usor gofrat, pubescent si aspru la pipait, florile au diametru de 6-7 cm;
  2. Pelargonium zonale (Pelargonium x hortorum) – frunzele sunt rotungite cu petiolul lung, la unele cultivaluri se pot observa pe  frunze fasii de diferite culori. Florile au un diametru de 4-5 cm, colorate in alb, roz, rosu;
  3. Pelargonium peltatum (Pelargonium x  hederaefolium) este o specie taratoare si cataratoare cu lastari lungi si frunze usor ondulate pe margine, de culoare verde inchis stralucitor;
  4. Pelargonium  tomentosum este o varietate cu miros de menta ce are frunze catifelate si aromate, etc.

Atentie!!!

  • Lumina insuficienta produce decolorarea frunzelor si ingalbenirea tulpinilor;
  • Udarea excesiva duce la putrezirea radacinilor, a tulpinilor si chiar a plantei;
  • O umiditate ridicata produce putregaiul cenusiu, care netratat cauzeaza moartea plantei;
  • Se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor ofilite (trecute) pentru a oferi plantei un aspect ingrijit si proaspat;
  • Se recomanda ciupirea varfurilor lastarilor deasupra a 3-4 frunze pentru indesirea plantei. Utilizarea unor hormoni inhibitori de crestere alaturi de ciupire conduc la obtinerea de plante frumoase si dese.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Muscata

Fig. 1  Muscata (Pelargonium zonale)

Muscate cataratoare

Fig. 2 Muscate curgatoare sau taratoare (Pelargonium peltatum)

Muscata_Pelargonium spp_1

Fig. 3  Muscata (Pelargonium zonale), cu irigare prin picurare

Muscata_Pelargonium spp_2

Fig. 4  Muscata (Pelargonium zonale)

Muscata_Pelargonium spp_3

Fig. 5  Muscate curgatoare tiroleze (Pelargonium peltatum)

Muscata_Pelargonium spp_7

Fig. 6  Muscate curgatoare tiroleze (Pelargonium peltatum)

Muscata_Pelargonium spp_8

Fig. 7  Muscata (Pelargonium zonale)

Muscata_Pelargonium spp_9

Fig. 8 A  Muscata (Pelargonium zonale)

Muscata_Pelargonium spp_10.jpg

Fig. 8 B   Muscata (Pelargonium zonale)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muscata&Muscate curgatoare-PELARGONIUM: inmultire, ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii