ian. 29 2022

Neoregelia carolinae-Bromelia rosie: cultivare, ingrijire

Familia: BROMELIACEAE

Demumire populara: Bromelia rosie

Denumire stiintifica: Neoregelia carolinae

Origine: Neoregelia carolinae este o planta originara din America de Sud.

Proprietati ornamentale: Neoregelia carolinae este o planta epifita (creste pe alte plante), cu aspect de rozeta, cu sistemul radicular slab dezvoltat, care poate ajunge la inaltimi de pana la 30cm.

Neoregelia carolinae este o planta de apartament, decorativa prin frunze.

Frunzele la Neoregelia carolinae sunt dispuse intr-o rozeta, lineare, lungi, lucioase, de culoare verde cu dungi longitudinale de culoare crem, fin dintate pe margini. In timpul infloririi, partea bazala a frunzelor devine rosie, ceea ce face ca planta de Neoregelia carolinae sa fi foarte  decorativa. Frunzele devin roz, cand planta ajunge la maturitate.

Florile de Neoregelia carolinae apar vara, in central rozetei, sunt mici, de culoare violet sau albastru.

Substratul pentru Neoregelia carolinae se recomanda sa fie format dintr-un amestec de turba si nisip. Transplantarea se poate realiza atunci cand lastarii bazali sunt prea desi si necesita separare.

Udarea se face folosind cantitati moderate apa in substrat, astfel incat acesta sa fie mentinut reavan, in rozeta, trebuie sa existe apa mereu, la interval de doua luni rozeta trebuie golita de apa integral si reumplutma. Umiditatea atmosferica pentru Neoregelia carolinae trebuie sa fie relativ mare (80%), in cazul in care aceasta nu atinge valorile necesare, se recomanda pulverizarea plantei cu apa. Lipsa apei se poate observa prin vestejirea frunzelor.

Temperatura optima pentru Neoregelia carolinae trebuie varieze vara intre 20-27°C, iar toamna si iarna sa nu scada sub 15°C. Pentru o crestere buna, trebuie ca Neoregelia carolinae sa aiba caldura la nivelul radacinilor.

Lumina optima pentru Neoregelia carolinae este cea directa, aceasta se amplaseaza in spatii luminoase, insorite, la orele pranzului trebuie ferita de actiunea directa  a razelor de soare.

Inmultirea  plantelor de Neoregelia carolinae se realizeaza prin lastarii ce rezultala baza plantelor, dupa inflorirea plantei. Dupa ce vechea rozeta a murit, se recomanda taierea ei, fara a afecta noii lastari. Acestia vor forma viitoarele plante, ce vor inflori anul urmator. Lastarii bazali se pot separa de planta mama, cand ajung la inaltimi de 10-12 cm, cu mare atentie sa nu afectam radacinile.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda o data pe luna, in perioada de crestere,  folosind ingrasaminte specifice plantelor suculente si cactusilor.

Boli

  1. Putrezirea coletului cauzata de  (Pythium spp.), boala  apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);
  2. Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;

Daunatori

  1. Paduchele lanos su Cosenile fainoase.
  2. Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Bromelia rosie (Neoregelia carolinae)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Neoregelia carolinae-Bromelia rosie: cultivare, ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii