iul. 28 2015
Nufarul-Lotusul (Nymphaea spp.): ingrijire, intretinere
Demumire populara: Nufarul, Lotusul
Denumire stiintifica: Nymphaea spp.
Origine Nymphaea sunt plante originare din zonele temperate, tropicale si subtropicale de pe tot globul.
Proprietati ornamentale – Genul Nymphaea cuprinde un numar de aproximativ 40 de specii. Nuferii se cultiva ca plante ornamentale, folosite in decorarea luciului de apa (din gradini, iazuri, etc.).
Planta de nufar/lotus are mai multe intrebuintari: radacinile pot fi folosite in prepararea ceaiurilor, semintele de nufar au gust asemanator cu cel al cafelei, tulpinile si florile unor specii sunt folosite datorita proprietatilor lor medicinale.
Nuferii sunt plante acvatice perene, buretoase, rizomatoase, cu tulpini foarte lungi infipte in malul din lacuri, balti sau rauri.
Frunzele sunt rotunde, groase, in forma de inima, zimtate pe margine, apar in varful tulpinilor, au petiolul lung, cresc la suprafata apei (plutitoare) sau in apa (subacvatice), si au culoarea verde pe partea superioara si violet in apa (partea inferioara).
Florile sunt solitare, apar de primavara pana toamna, prezinta petale grupate in mai multe randuri, au diferite culori (Vezi fig.), la unele specii acestea sunt parfumate si polenizate de catre gandaci.
Florile de nufar/lotus se deschid dupa rasaritul soarelui, dimineata si se inchid seara timp de 3-4 zile, apoi se usuca si apar fructele.
Florile de nufar sunt formate din sepale verde-deschis, situate la contactul cu apa, si 20-30 petale de diferite culori (in functie de specie) la suprafata apei. In mijlocul florii (petalelor), se gasesc staminele (in general de culoare galbena), acestea inconjurand pistilul.
Unele specii de nuferi (Nymphaea lotus f. thermalis) au florile situate la o inaltime de cca. 15-20 cm deasupra apei, la alte specii, florile apar la contacul cu apa.
Fructul apare dupa trecerea florilor, in interiorul lui gasindu-se semintele (2000 seminte intr-un singur fruct – Vezi fig.), cu gust asemanator cafelei.
Substratul (pamantul) pentru nuferi trebuie sa fie argilos, cu fertilitate moderata.
Lumina este foarte importanta in cresterea si inflorirea Nuferilor. Acestia trebuie amplasati in spatii cu lumisoare, unde razele soarelui ajung cu usurinta la palnte.
Inmultirea se face prin seminte sau prin separarea rizomilor. Semintele sunt eliberate din fruct la maturitate. Ele putesc pe apa, unele sunt mancate de catre pasari, iar altele se imbiba cu apa si cad pe sol, rezultand astfel plante noi.
Fertilizarea se realizeaza folosind ingrasamant pentru nuferi, administrat la baza plantelor.
Daunatori: Afide; etc.
Specii si Varietati:
- Nymphaea alba – are flori albe;
- Nymphaea caerulea – are flori albastre;
- Nymphaea capensis – are flori albastre;
- Nymphaea colorata- are flori albastru inchis-violet;
- Nymphaea gigantea – are frunze cu diametru 50-65cm, flori mari de culoare albastra;
- Nymphaea lotus – are flori albe, este originar din Estul Africii si Sudul Asiei;
- Nymphaea lotus var. thermalis – Nufarul termal are flori albe, este originar din Romania (Bihor – Rezervatia Naturala Paraul Petea), Vezi fig.;
- Nymphaea mexicana- are flori galbene;
- Nymphaea odorata- are flori albe; etc.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Nufarul-Lotusul (Nymphaea spp.): ingrijire, intretinere