mart. 23 2016
Inmultirea Muscatelor prin Seminte – sfaturi utile
Tehnologia completa pentru inmultirea muscatelor (Pelargonium/Geranium) prin seminte presupune cateva etape.
Muscatele reprezinta plante originare din Africa de Sud, cultivate adesea ca plante de apartament, terase in ghivece, jardiniere sau pentru decorarea parcurilor, gradinilor.
Muscatele sunt plante iubitoare de lumina, ele avand nevoie de 6-9 ore de soare pe zi pentru o crestere si o inflorire optime.
Muscatele de regula le obtinem usor prin butasi confectionati vara, dar se pot obtine si prin seminte.
Semintele de muscate hibride (de calitate superioara) cumparate din comert sunt produse de companii specializate si au o vigoare mai mare, cu rezistenta la boli si cu inflorire indelungata.
Substratul folosit pentru semanarea semintelor de muscate trebuie sa fie bine drenat, cu un pH intre 6-6.5. Se recomanda: Turba pentru semanat KEKKILA; Klasmann-Deilmann (KTS 3 STANDARD), etc.
Ghivecele folosite la semanarea semintelor de muscate ar trebui sa fie curate (dezinfectate-pentru a preveni infestarea cu diferite tipuri de ciuperci) si cu un drenaj corespunzator.
Ghivecele astfel pregatite se umplu pana raman (in partea superioara) 2-3 cm din vas goale.
Udarea substratului inainte de semanarea semintelor se face folosind cantitati moderate de apa sau se pulverizeaza apa cu o pompa. Se utilizeaza preferabil apa de ploaie sau apa de la robinet dupa ce a fost tinuta 24-48 ore pentru a se evapora clorul.
Semanarea semintelor de muscate se face in spatii protejate (solarii calde, sere calde, locuinte) in substratul dinainte pregatit (reavan), apoi se acopera cu un strat subtire de substrat.
Pentru a mentine o umiditate moderata in vasele unse s-au semanat semintele, se recomanda acoperirea acestora cu ajutorul unei folie de plastic (strech) pana cand rasar noile plante (moment in care se indeparteaza folia de plastic).
Dupa semanat se uda prin pulverizare cu grija cu o solutie de fungicid – Previcur Energy, ce are rolul de a prevenii aparitia Caderii rasadurilor (Pythium ultimum). Urmatarea udare cu Previcur Energy se va face la 5-10 zile de la rasarire, dupa ce au aparut primele frunze adevarate.
Semintele de muscate se pot semana la mijlocul lunii Ianuarie-Februarie, pentru a putea inflori incepand inca din primavara. Inflorirea va avea loc dupa 13-15 saptamani de la rasarirea semintelor.
Semintele de Muscate isi incep germinarea in 7-10 zile daca primesc o temperatura optima si un substrat reavan.
Amplasarea ghivecelor dupa rasarirea noilor plante trebuie facuta in spatii luminoase dar ferite de actiunea directa a razelor de soare.
Transplantarea (repicarea rasadurilor) noilor plante in ghivece individuale, se face dupa aparitia 1-2 funze adevarate. Se acorda o atentie sporita repicarii, deoarece noile plantute sunt foarte fragile si se pot rupe usor.
Inainte de plantarea rasadurilor afara, se recomanda aclimatizarea plantelor (calirea rasadurilor), prin scoaterea lor treptat afara timp de 7-10 zile in perioada mai calda din zi la inceput. In primele zile se recomanda amplasarea in spatii umbrite, apoi treptat la semiumbrite iar in ultimile zile se pot expune si la soare.
O temperatura de 22°C este optima pentru perioada de germinare a semintelor, astfel germinarea va fi mai rapida si uniforma.
Dupa rasarire, in perioada de crestere a noilor plante, se recomanda o temperatura de 18-20°C.
Temperatura pentru perioada vegetativa (dupa transplantare) trebuia sa se incadreze intre 16-18°C noaptea si 21-24°C pe timpul zilei.
ATENTIE !!! Pentru limitarea alungirii rasadurilor si obtinerea de internoduri scurte se pot aplica cu mare precautie (o procedura cu multe riscuri ce presupune exterienta si teste) regulatori de crestere diversi pe baza de: clormequat clorură, ancymidol, paclobutrazol, uniconazol, etc. Atentie !!! aplicarea de clormequat clorură dupa ce s-au dezvoltat mugurii floriferi la subsuara frunzelor poate conduce la flori mici sau deformate dar si o blocare pe o perioada lunga a cresterii si dezvoltarii plantei.
Fertilizarea rasadurilor de muscate se face dupa aparitia frunzelor adevarate foliar (pe frunze) cu Cropmax.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Inmultirea Muscatelor prin Seminte – sfaturi utile