mart. 16 2016
Obtinerea rasadurilor de Petunii: inmultirea prin seminte
Usurinta cu care se cultiva, coloritul extraordinar si abuntenta florilor lor, fac din Petunii cele mai populare flori de vara intalnite in gradini, jardiniere, parcuri, la ferestre, etc.
Multi dintre cei care isi doresc sa cultive Petunii, cumpara rasadurile la dimensiunile optime de plantat in gradini, ghivece, etc.
Cultivarea Petuniilor din seminte, ne permite obtinerea propriilor rasaduri si totodata, alegerea varietatilor dorite.
Substratul folosit pentru ghivece, cosuri sau jardiniere, poate fi comercializat din supermarket-uri, substrat pentru plante cu flori.
Pentru culturile in containere, ghivece sau jardiniere se impune ca la baza lor sa existe un drenaj corespunzator, format dintr-un start (2-3 cm) de nisip sau pietris.
Substratul pentru Petunii trebuie sa fie bine drenat, afanat, cu fertilitate moderata si un pH intre 5,5-6. Se recomanda: Turba pentru semanat KEKKILA; Klasmann-Deilmann (KTS 3 STANDARD), etc.
Semanarea semintelor de Petunii se face in spatii protejate (solarii calde, sere calde, locuinte, verande) cu cca. 10 saptamani inainte de data cand se pot planta (scoate) afara. Perioada optima pentru semanarea semintelor este intre lunile februarie-aprilie.
Dupa semanare, semintele de Petunii se apasa (tasa) usor cu mana pentru a se putea produce un contact direct intre sol si seminte.
Semintele de Petunii pentru germinare au nevoie de lumina, astfel, NU LE ACOPERITI,
amplasati vasele in care ati semanat semintele de Petunii in camere luminoase si mentineti substratul reavan. Daca incaperea este prea uscata, se recomanda acoperirea vasului cu folie strech. Semintele la temperaturi de 22-24°C si umiditate moderata, vor germina in 7-10 zile.
Dupa germinare (rasarirea plantelor), se indeparteaza folia strech, apoi se amplaseaza vasele in spatii luminoase (pervazul geamurilor) pentru a preveni alungirea acestora.
Rasadurile de Petunii se pot scoate afara dupa trecerea perioadelor de bruma sau inghet.
Repicarea rasadurilor de Petunii in tavite alveolate sau ghivece individuale, se face cand acestea prezinta 3 frunze adevarate, la 4-5 saptamani de la semanare.
Pentru obisnuirea (aclimatizarea – calirea) rasadurilor cu mediul extern, se recomanda ca trecerea sa se faca treptat. Cu 3-6 zile inainte de plantarea afara, rasadurile se pot scoate in exterior (ziua cand temperaturile sunt mai blande) pentru cateva ore.
Temperatura in spatiile unde s-au semanat semintele trebuie sa varieze intre 22-24°C, iar in perioada cand se dezvolta cotiledoanele temperatura trebuie sa fie mai scazuta (16-19°C) decat in perioada germinarii.
Dupa transplantare, pe timpul noptii, Petuniile necesita temperaturi de 11- 13°C (timp de 6 saptamani) pentru a se ramifica (la baza) si a dezvolta muguri. Temperaturi mai mari de 15°C nu permit ramificarea bazala.
Udarea rasadurilor de Petunii trebuie facuta cu regularitate, lasand sa se usuce substratul la suprafata intre doua udari.
Fertilizarea rasadurilor
Fertilizarea foliara si radiculara a rasadurilor se face doar in anumite fenofaze si numai cu fertilizanti omologati si standardizati.
Fertilizarea foliara a rasadurilor se poate face dupa ce acestea au frunze adevarate dezvoltate si 5-7 cm inaltime cu Cropmax (2,5 ml/10 l apa/50 m2). Se fertilizeaza foliar cu Cropmax la interval de 10 zile.
Fertilizarea substratului – radiculara la rasaduri se face la 7-10 zile dupa repicare (cand plantele au frunze adevarate 4-5) cu produse omologate ca: hidrosolubile NPK 12-48–8 (10-20 g/10 l apa) sau NPK 10-40-10+2MgO (10-20 g/10 l apa, 1-2 udari la interval de 20 zile – dupa repicare). Rasadurile se fertilizeaza la substrat de 2 ori la interval de 2-3 saptamani (10 g/10 l apa si 20 g/10 l apa). Se utilizeaza fertilizanti omologati – fara clor ce contin in cantitati mai mari Fosforul (P), element chimic – responsabil de dezvoltarea unui sistem radicular bogat.
Pentru a limita cresterile (alungirea) la petunii se pot administra regulatori de crestere B – NINE (daminozide) dupa aparitia primei frunze adevarate.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Obtinerea rasadurilor de Petunii: inmultirea prin seminte