apr. 01 2015
Orhidee Oncidium: sfaturi ingrijire, inmultire
Demumire populara: Oncidium, Orhideea fluture, Doamna care danseaza
Denumire stiintifica: Oncidium spp.
Origine: Genul Oncidium cuprinde peste 330 specii de orhidee originare din America Centrala, Mexic si America de Sud.
Proprietati ornamentale: Oncidium cuprinde in marea majoritate specii de plante epifite si cateva specii terestre.
Speciile de orhidee din genul Oncidium sunt impartie in trei categorii:
- Specii care au pseudobulbi de culoare verde si tije florale lungi cu flori mici mici in varf de culoare galbena sau maro.
- Alte specii din cadrul acestui gen au pseudobulbii foarte mici si frunzele solitare erecte. Florile se dezvolta pe tijele florale, lungi cu flori de culoare galbena in varf. Orhideele din aceasta categorie pot avea inaltimi intre 5-30cm.
- A treia categorie de plante din acest gen poarta denumirea de variegate. Acestea nu prezinta bulbi, frunzele sunt ovale, spongioase, florile au culori diferite.
Frunzele pot avea culori de la verde deschis, la verde inchis sau un verde rosiatic, pot fi inguste sau late, carnoase sau pergamentoase, in functie de specie.
Florile apar de regula vara si pot dura intre 2 saptamani si 3 luni. Dupa ofilire, se recomanda taierea tijelor florale de la baza plantei.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze de 1-2 ori pe luna de-a lungul intregului an.
Ingrasamintele pot fi lichide sau batoane fertilizante cu eliberare prelungita pentru orhidee, sau Osmocote® 9/15/12 + micro.
Substratul (pamantul) trebuie permita o buna aerare si drenare. Acesta este adesea format dintr-un amestec de scoarta (pin, molid), fibre de nuca de cocos, muschi (Sphagnum spp.) fibre Osmunda (obtinute din radacinile orhideelor), perlit, bobite de poliestiren expandat. Este recomandat sa utilizam substrat gata preparat specific din comert. Transplantarea se poate face la interval de 1-2 ani si se recomanda inlaturarea substratului vechi dintre radacini si plantarea in substrat nou.
Udarea trebuie sa se faca cu regularitate, cu cantitati moderate de apa dar se tine cont de faptul ca intre doua udari trebuie lasata o perioada pentru ca substratul sa se usuce putin. Udarea in perioada calda a anului se poate realiza la interval de 6-7 zile. Se recomanda folosirea apei de ploaie, distilata sau apa lasata cel putin 24 ore, sa ajunga la temperatura cameret si sa i se evapore clorul. Pentru plantele cultivate afara, se recomanda ca substratul sa se mentina reavan.
Speciile din acest gen necesita si o umiditate atmosferica ridicata. Pulverizarea plantei cu apa se recomanda doar in perioada calda a anului.
Temperatura pe timpul noptii si iarna ar trebui sa varieze intre16-18°C, iar pe timpul zilei intre 21-30 °C. In cadrul genului Oncidium exista specii de orhidee care pot fi amplasate si afara. Astfel, incepand din luna iunie si pana la sfarsitul lunii septembrie se pot amplasa in spatii deschise, dar trebuiesc ferite de actiunea directa a razelor de soare.
Lumina pentru o inflorire buna a speciilor din genul Oncidium trebuie sa fie din abundenta. Cea mai buna pozitie in casa ta ar fi pe pervazurile cu expozitie sudica. In aceasta situatie trebuie avuta grija ca razele de soare sa nu ajunga direct pe planta (acestea pot cauza arsuri).
Inmultirea se poate face prin separarea noilor plantute crescute langa pseudobulbi. In momentul cand in aceasta zona sunt mai mult de 6 bulbi, planta se poate diviza , lasand cel putin 3 pseudobulbi noilor plante. Aceasta divizare este posibila dupa cca. 7-8 ani, timp in care se formeaza bulbii respectivi.
Boli la orhidee:
- Putrezirea coletului cauzata de Pythium spp, boala apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);
- Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;
Daunatorii la orhidee:
- Paduchele lanos – Cosenile fainoase;
- Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);
- Afidele “Paduchi de plante” (paduchi de frunze); etc.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Specii:
Oncidium varicosum (Vezi fig.), etc.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Orhidee Oncidium: sfaturi ingrijire, inmultire