apr. 08 2015
Orhideea Cambria: sfaturi ingrijire, inmultire
Demumire populara: Orhidea Cambria, Vuylstekeara
Denumire stiintifica: Cambria spp.
Origine: Cambria este rezultatul incrucisarilor mai multor hibrizi de orhidee. Plantele din acest gen sunt rezultatul muncii unui cercetator din Anglia.
Proprietati ornamentale: Cambria cuprinde plante cu bulbi, din care ies frunzele si tijele florale pe care apar inflorescentele. Pe fiecare inflorescenta pot aparea intre 3-7 flori.
Este o orhidee epifita (trăiește pe suprafața altor plante, pe care le folosește numai ca sprijin).
Datorita florilor sale mari, frumos colorate si inmultirii usoare, speciile din genul Cambria au ajuns unele dintre cele mai populare orhidee.
Dupa perioada de inflorire, plantele produc noi bulbi, care devin viitoare plante.
Florile sunt prezente intr-o mare varietate de forme (mari) si culori: rosu, violet, orange cu sau fara pete de alta culoare.
Inflorirea poate sa aiba loc de 1-2 ori pe an, daca se asigura o variatie a temperaturii de la zi la noapte de 8°C sau in perioada de repaus (timp de 2 luni) pozitionam orhideea in conditii de lumina la temperaturi de 16-17°C. Cand tija florala apare intensificam udatul si reluam treptat fertilizarea. Florile rezista pe planta chiar si 3 luni.
Substratul (pamantul) trebuie permita o buna aerare si drenare. Acesta este adesea format dintr-un amestec de scoarta (pin, molid), fibre de nuca de cocos, muschi (Sphagnum spp.) fibre Osmunda (obtinute din radacinile orhideelor), perlit, bobite de poliestiren expandat. Este recomandat sa utilizam substrat gara preparat specific din comert.
Udarea trebuie sa se faca cu regularitate, mai des in perioada calda a anului. Surplusul de apa ramas in farfuria ghiveciului trebuie aruncata, pentru a preveni putrezirea radacinilor. Se recomanda folosirea apei de ploaie sau apa de robinet tinuta cel putin 24 ore la temperatura camerei. Atentia trebuie sa fie sporita in legatura cu umiditatea la orhidea Cambria, deoarece aceasta nu suporta uscaciunea. Pe timpul iernii cantitatea de apa trebuie redusa pentru a nu cauza putrezirea radacinilor.
Intervalul de temperaturi optime este intre 16-21°C, in aceste conditii orhideea infloreste in aproximativ 6 saptamani.
Temperaturile suportate de orhideea Cambria se incadreaza intre 9-28°C. Temperaturile <9°C si >28°C, pot afecta negativ planta.
Lumina este importanta pentru orhidea Cambria. In perioada rece a anului, planta trebuie sa fie pozitionata in spatii luminoase (pervazele ferestrelor cu orientare sudica sunt cele mai bune). In perioada calda a anului (aprilie-septembrie) Cambria trebuie sa fie amplasata in spatii luminoase dar ferite de actiunea ditrecta a razelor de soare, care poate cauza arsuri pe planta.
Inmultirea se face prin separarea noilor bulbi aparuti dupa trecerea florilor.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze de 1-2 ori pe luna.
Ingrasamintele pot fi: lichide; batoane fertilizante cu eliberare prelungita pentru orhidee; sau Osmocote® 9/15/12 + micro.
Boli la orhidee:
Putrezirea coletului cauzata de Pythium spp, boala apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);
Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;
Daunatorii la orhidee:
Paduchele lanos; Afidele “Paduchi de plante” (paduchi de frunze);
Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae).
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Specii si varietati:
Vuylstekeara Cambria „Favorit Lensing-uilui” – cu flori rosii-violet;
Vuylstekeara Cambria „portocaliu” – cu flori maro-portocaliu, etc.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Orhideea Cambria: sfaturi ingrijire, inmultire