oct. 21 2013

Orhideea Phalaenopsis – Inflorire, Ingrijire, cultivare

Orhideea Phalaenopsis-ingrijire

Familia: ORCHIDACEAE

Orhideea molie (Phalaenopsis spp.) este o specie de orhidee epifita (sistemul radicular nu se gaseste in sol ci pe o alta planta, pe care nu o paraziteaza, ci o foloseste numai ca sustinere).

Phalaneopsis ssp. – este  grupul cu cele mai intalnite specii de orhidee. Sunt adesea cultivate in apartamente, ele necesita ingrijiri relativ usoare si infloresc pe tot parcursul anului.

Orhideea molie (Phalaneopsis ssp.) trebuie pozitionata pe pervazul ferestrei (expozitia Estica si Sudica sunt ideale) cu suficienta lumina si pe perioada iernii, dar ferita de razele directe ale soarelui din timpul verii, care pot cauza aursuri.

Se recomanda stergerea de praf a frunzelor acesta impedicand lumina sa ajunga la planta.

Temperatura optima pentru Phalaneopsis ssp.  pe timpul zilei poate varia intre 20-31ºC si pe timpul noptii 16-19ºC.

Umiditatea atmosferica relativa a aerului – pentru a asigura condiții optime de creștere si inflorire la Orhideea Phalaenopsisse recomanda ca umiditatea atmosferica relativa sa varieze intre 55-75 %, pe tot timpul anului.

Intr-un an la Orhideea molie  pot aparea una sau doua frunze noi. Tija florala   apare de obicei toamna sau primavar odata cu cresterea totala a frunzei, ea fiind pozitionata sub a doua sau a treia frunza.

Putem deosebi foarte usor tija florala de o radacina, astfel, varful tijei florale arata ca un deget, nu este perfect rotund ca si radacina si pe tija se mai observa si frunzulite foarte mici in zona nodurilor.

Florile pot persista la Phalaenopsis ssp.  chiar si 3-4 luni pe tija. Florile se sustin cu ajutorul unor tutori de bambus sau plastic de care se prind cu mici clipsuri sau agrafe de par.

Dupa ofilirea tuturor florilor, tija florala se poate usca, aceasta trebuie taiata fie la primul nod unde mai este verde, fie de la baza (lasand primele 2-3 noduri). . Fiecare tija florala are mai multe noduri, acestea fiind posibile puncte de ramificare sau de inmultire (unde pot aparea pui de orhidee).

Declansarea infloririi la Phalaenopsis spp.

Daca intazie aparitia tijei florare se recomanda amplasarea orhideei pentru o perioada in spatii unde temperatura pe timpul noptii este mai scazuta (5ºC). Florile apar la sfarsitul iernii sau inceputul primaverii si dureaza pana la sfarsitul verii.

Dupa trecerea florilor de Orhidee molie (Phalaenopsis ssp.)  incepe sa creasca, aparand noi frunze si  radacini.

Udarea se face cu regularitate cand substratul este uscat complet la 7-10 zile in timpul verii si mai rar iarna.

Sistemul radicular puternic si bine dezvoltat determina o inflorire usoara si sigura  a orhideelor Phalaenopsis ssp.

Substratul – Pamantul

Se recomanda folosirea ca substrat doar scoarta, aceasta perimite aerisirea radacinilor si impiedica stagnarea apei la radacinile orhideei, spre deosebire de muschi sau alte amestecuri care mentin o umiditate mai mare o perioada lunga de timp la nivelul sistemului radicular, favorizand aparitia putregaiurilor.

Fertilizarea la orhideea molie se recomanda sa se realizeze cu ingrasaminte specifice orhideelor (batoane sau solutie lichida). In perioada de crestere se poate fertiliza orhideea la fiecare udare, dar dupa 3 udari se face o udare pauza. Orhideele la care li s-a schimbat substratul nu se fertilizeaza (exista posibilitatea sa fi fost fertilizat substratul si putem crea un exces, asa ca preventive nu fetilizam), vom fertiliza dupa 2 luni.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Transplantarea (schimbarea ghiveciului) se realizeaza in functie de cresterea sistemlui radicular. Se poate transplanta la 2 ani in vase cu dimensiuni mai mari, folosind ca substrat scoarta de copac pentru orhidee din supermarket (Vezi fig.). In timpul transplantarii, substratul (scoarta de copac) se adauga cu grija, astfel incat sa nu rupem radacinile fragede ale orhideelor. La orhideele transpantate, cu ajutorul unei foarfeci, se vor inlatura prin taiere de la baza radacinile usacte sau putrezite (Vezi fig) si se inlatura din jurul radacinilor substratul vechi. Se va adauga cu grija, substrat-scoarta de copac, atat in centru cat si in jurul plantei. La orhideele afectate de putregai, urmatoarea udare dupa transplantare, se va face cu o solutie de fungicid specific. Orhideele proaspat transplantate nu se fertilizeaza, se vor fertiliza dupa o luna. Radacinile care tind sa creasca deasupra substratului nu trebuie ingropate sau rupte.

Specific plantelor de  Phalaenopsis ssp.  este faptul ca se pot trnsplanta in orice perioada a anului, daca nu au flori.

Inmultirea la Orhideea molie (Phalaenopsis ssp.) se poate face prin desprinderea plantelor noi „keiki” aparute pe tijele florale in dreptul nodurilor, atunci cand acestea au radacini de 10-15 cm (Vezi fig.).

Orhidee Phalaenopsis

Fig. 1 Orhidee Phalaenopsis spp.

Orhidee Phalaenopsis

Fig. 2 Orhidee Phalaenopsis spp.

Orhidee Phalaenopsis

Fig. 3 Orhidee Phalaenopsis spp.

Orhidee Phalaenopsis

Fig. 4 Orhidee Phalaenopsis spp., colorata artificial in albastru (la origine alba)

Orhidee Phalaenopsis

Fig. 5 Orhidee Phalaenopsis spp.

schimbare ghiveci orhidee

Fig. 6.1 Orhidee Phalaenopsis spp., schimbare ghiveci (taiem redacinile afectate)

schimbare ghiveci orhidee

Fig. 6.2 Orhidee Phalaenopsis spp., schimbare ghiveci (inlaturam cu grija substratul vechi)

schimbare ghiveci orhidee

Fig. 6.3 Orhidee Phalaenopsis spp., schimbare ghiveci (inlaturam cu grija substratul vechi)

schimbare ghiveci orhidee

Fig. 6.4 Orhidee Phalaenopsis spp., schimbare ghiveci (adaugam scoarta de copac in zona centrala)

schimbare ghiveci orhidee

Fig. 6.5 Orhidee Phalaenopsis spp., schimbare ghiveci finalizata

Orhidee Phalaenopsis_Inmultire

Fig. 7.1 Orhidee Phalaenopsis spp., inmultirea prin keiki

Orhidee Phalaenopsis_Inmultirea prin keiki

Fig. 7.2 Orhidee Phalaenopsis spp., inmultirea prin keiki

substrat pentru orhidee

Fig. 8 Orhidee Substrat-Pamant, scoarta de copac

Orhidee Phalaenopsis_fertilizant-ingrasamant lichid

Fig. 9.1  Orhidee, Ingrasamant lichid

Orhidee Phalaenopsis_ferti

Fig. 9.2 Orhidee, Ingrasamant cu eliberare prelungita

Orhidee Phalaenopsis_ferti

Fig. 10 Orhidee, Vas-Ghiveci de orhidee

Orhidee Phalaenopsis_tija florala_radacina

Fig. 11 Orhideea Phalaenopsis, Radacinile si Tija Florala

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Orhideea Phalaenopsis – Inflorire, Ingrijire, cultivare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii