iul. 16 2015

Orhideea Licasta (Lycaste spp.): ingrijire, inmultire

Orhideea_Lycaste_1Familia: ORCHIDACEAE

Demumire populara: Orhidee Licasta

Denumire stiintifica: Lycaste spp.

Origine: Genul Lycaste cuprinde peste 30 specii de plante diferite, ce cresc la altitudini mai mari (in munti). Orhideele Lycaste sunt originare din Mexic, America Centrala si de Sud.

Proprietati ornamentale: Orhideele Lycaste  cuprind specii de orhidee mai ales epifite si litofite, ce traiesc in paduri umede la 1000-1500 m altitudine. Speciile acestui gen sunt diferite fata de restul speciilor de orhidee datorita pseudobulbilor de forma rotunjita si a frunzelor plisate (cutate).

La noi Lycaste se cultiva ca planta ornamentala, in apartamente pentru frumusetea florilor ei.

Frunzele sunt lungi (30-50 cm), subtiri, plisate, cazatoare (la unele specii), de culoare verde deschis-galben.

Florile apar individual in varful fiecarei tije florale pornite din pseudobulbi. Si la Lycaste, ca si la restul orhideelor, floarea are 3 petale si 3 sepale. Floarea de Lycaste are forma triunghiulara, forma rezultata de diferenta de lungime dintre petale si sepale (petalele mult mai lungi decat sepalele). Florile de Lycaste  pot avea diferite culori: petalele sunt de obicei albe, galbene, violete sau portocalii si sepalele orange, galbene, rosu (carmin), maro sau verzi. Atat petalele cat si sepalele la unele specii de Lycaste pot fi marcate cu pete sau dungi de diferite culori (rosu, violet, maro).

Substratul (pamantul) trebuie sa permita o buna aerare si drenare. Speciile din genul Lycaste prefera un amestec cu parti egale de coaja de copac (brad), muschi si perlit.

Transplantarea se poate efectua primavara devreme (la interval de 1-2 ani), inainte de a incepe cresterea plantei. In momentul transplantarii se verifica radacinile, se elimina cele uscate (se taie folosind un instrument de taiat dezinfectat), se alege un vas mai mare decat cel vechi si se replanteaza fara a acoperi cu pamant mai multe radacini decat fusesera in vechiul vas.

In momentul transplantarii poate avea loc si inmultirea prin separarea bulbilor (se lasa cel putin 2-3 bulbi pentru fiecare vas nou).

Udarea trebuie realizata regulat, cu cantitati suficiente de apa, mai des in perioada de crestere, cand necesita o cantitate mai mare de apa. In aceasta perioada Lycaste nu suporta uscaciunea, recomandandu-se pe langa udarea substratului si pulverizarea plantei cu apa pe frunze. Speciile cu frunze cazatoare pot tolera o perioada in care se usuca putin substratul la suprafata, in timp ce speciile cu frunze vesnice nu accepta un astfel de interval.

Dupa trecerea florilor si timpul iernii, se recomanda udarea cu o cantitate redusa de apa pentru a nu cauza putrezirea radacinilor.

Surplusul de apa ramas in farfuria ghiveciului trebuie aruncata, pentru a preveni putrezirea radacinilor. Se recomanda folosirea apei de ploaie sau apa tinuta cel putin 24 ore la temperatura camerei.

Temperatura optima pentru speciile de Lycaste este diferita in functie de specii. Pentru cele cu frunze cazatoare, temperatura pe timpul zilei poate ajunge si pana la 32°C, iar cea din timpul noptii la 10°C. Speciile cu frunze persistente prefera temperatura din timpul zilei sa varieze intre 24-26°C, iar cea din timpul noptii intre 15-16°C.

Unele specii de orhidee din genul Lycaste, in sezonul rece, trec printr-o perioada de repaus, ele pierzându-si frunzele si ramanand in urma tepi in partea superioara a bulbilor.

Lumina pentru speciile din Genul Lycaste este foarte importanta pentru a determina cresterea pseudobulbilor.  Lycaste prefera lumina moderata, in perioada verii trebuie pozitionata in spatiile unde este ferita de actiunea directa a razelor de soare, care pot cauza arsuri la nivelul frunzelor.

Inmultirea  se poate face prin divizarea tufei, dupa trecerea florilor.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze o data pe luna in perioada de crestere si inflorire folosind ingrasaminte cu cantitati mai mari de  de azot. Ingrasaminte cu concentratie mai mare de fosfor se pot folosi toamna cand sunt dezvoltati pseudobulbii pentru a stimula inflorirea din anul urmator. Ingrasamintele pot fi lichide sau batoane fertilizante cu eliberare prelungita pentru orhidee, sau Osmocote® 9/15/12 + micro.

Boli la orhidee:

Putrezirea coletului cauzata de Pythium spp, boala  apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);

Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;

Daunatorii la orhidee:

Paduchele lanos su Cosenile fainoase – combaterea acestora se face cu insecticide specifice din clasa. Administrarea foliara (pe frunze) a insecticidelor se face impreuna cu un adjuvant penetrant. Administrarea la sol prin udare cu solutie de insecticid din clasa neonicotinoizi;

Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) – se combat cu acaricide specifice.

Afidele “Paduchi de plante” (paduchi de frunze) – combaterea acestora se face cu insecticide specifice din clasa neonicotinoizi.

Orhideea_Lycaste_22

Fig. 1 Orhideea (Lycaste spp.)

Orhideea_Lycaste_22

Fig. 2 Orhideea (Lycaste spp.)

Orhideea_Lycaste_22

Fig. 3 Orhideea (Lycaste spp.)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Orhideea Licasta (Lycaste spp.): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii