apr. 21 2018

Palmierul plat – Howea forsteriana: ghid de ingrijire

Familia: ARECACEAE

Demumire populara: Palmierul plat, Palmierul Doamnei, Palmierul Paradisului, Palmierul Kentia

Denumire stiintifica: Howea forsteriana, sin. Kentia forsteriana

Origine: Howea forsteriana este o planta originara din Insula Lord Howe, din estul Australiei.

Proprietati ornamentale: Howea forsteriana este un palmier peren, cu crestere lenta, ce poate ajunge la inaltimi intre 1,5-2m (in apartamente) si 10-12m (in aer liber). Acesta prezinta o singura tulpina de pe care se dezvolta frunzele.

Palmierul Doamnei este adesea cultivat ca planta de apartament decorativa prin frunze, ce ofera o nota de eleganta spatiilor unde este cultivat.

Frunzele sunt arcuite, lungi de pana la 90-150 cm (mai scurte la baza si mai lungi in partea superioara), de culoare verde inchis, impartite pe mai multe segmente.

Taierile la Palmierul Kentia nu sunt recomandate.

Substratul (pamantul) pentru Howea forsteriana trebuie sa fie bine drenat, bogat in substante minerale, cu un pH intre 6-6,5. Se recomanda realizarea drenajului la baza vasului de cultura, pentru a evita excesul de apa de la nivelul radacinilor.

Transplantarea se poate realiza la intervale mari de timp de 3-4 ani, folosind un vas de dimensiuni mai mari si un substrat proaspat. Se recomanda ca in momentul trasplantarii sa acordam o grija deosebita radacinilor si pamantului de pe acestea (care nu trebuie deranjat) dupa transplantare se taseaza  pamantul in jurul radacinilor plantei. Pentru a evita transplantarea, se poate inlocui doar substratul de la suprafata ghiveciului cu unul nou.

 Udarea la Palmierul Howea forsteriana se realizeaza folosind cantitati de apa suficiente, in perioada de crestere, pentru a mentine substratul reavan, dar fara a crea exces de umiditate la nivelul radacinilor. In perioada de repaus (iarna), se vor folosi cantitati mai reduse de apa, udarile, se vor realiza doar in momentul cand substratul de la suprafata este uscat. Udarea incorecta, folosind cantitati insuficiente de apa, poate duce la ofilirea si uscarea marginilor plantei.

Temperatura ideala pentru Palmierul Howea forsteriana trebuie sa varieze intre 16-24℃, iar cea minima sa nu scada sub 12℃.

Lumina potrivita pentru Palmierul Kentia este cea indirecta, planta trebuie amplasata in spatii unde vara, razele soarelui nu ajung la planta, acestea cauzand arsuri pe frunze. Se recomanda amplasarea ghvecelor cu Howea forsteriana  langa ferestrele cu expozitie nordica sau estica, soarele de dimineata care ajunge la planta, nu ii poate cauza arsuri.

Pentru a ne asigura de cresteri bune ale palmierului nostru (cat mai multe frunze) trebuie sa il amplasam in spatii luminoase.

Inmultirea la Palmierul Kentia se realizeaza prin seminte, care se seamana la temperaturi de minimum 19℃.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Palmierul Howea forsteriana se recomanda sa se realizeze cu ingrasaminte specifice pentru plantele decorative prin frunze, o data pe luna, in perioada de crestere.

Boli & Daunatori: Acarieni; Tripsi; Paduchii testosi; Paduchi lanosi; Rugini; etc.

Fig. 1 Palmierul plat (Howea forsteriana)

Fig. 2 Palmierul plat (Howea forsteriana)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Palmierul plat – Howea forsteriana: ghid de ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii