aug. 20 2017

Lampionul chinezesc (Physalis Alkekengi): ghid de ingrijire

Familia: Solanaceae

Denumirea populara: Lanterne chinezesti, Lampionul chinezesc

Denumirea stiintifica: Physalis Alkekengi

Origine: Lampionul chinezesc este  o planta originara din Europa si Nordul Asiei.

Proprietati ornamentale: Lampionul chinezesc este o planta erbace, ornamentala, datorita fructelor sale invelite intr-o membrana de culoare orange, care poate ajunge la inaltimi de 30- 70 cm. Datorita membranei de culoare orange, care învelește fructele, asemanatoare unui felinar, planta mai poarta denumirea de Lanterne chinezesti.

Lampionul chinezesc este adesea cultivat ca planta decorativa in gradina, ghivece sau ca floare taiata.

Frunzele au forma rombica, cu lumgimea pana la 7-8 cm, cu marginile drepte si pe alocuri ondulate, de culoare verde.

Inflorirea plantelor de Lampion chinezesc  (Physalis Alkekengi) are loc de vara pana toamna.

Florile sunt mici, de culoare alba, ce se transforma apoi in fructe mici invelite intr-o membrana de culoare verde, acestea in timp se maresc, si isi schimba culoarea in orange (Vezi fig.).

Fructul apare vara, la sfarsitul lunii august, la inceput este verde, urmand ca la maturitate (septembrie) sa isi schimbe culoare in orange. Fructele de Papalau raman decorative pe planta timp de 3-4 saptamani.

Frunzele si fructele sunt toxice.

Lumina este un factor important pentru o dezvoltare buna a plantelor de Papalau, acestea prefera spatiile lumiosase, dar pot avea cresteri bune si in spatii semiumbrite.

Udarea la Lampionul chinezesc (Physalis Alkekengi) se recomnada sa se efectueze cu cantitati moderate de apa, substratul/solul sa fie mentinut reavan, fara a crea exces de umiditate.

Solul pentru Papalau-Lampionul chinezesc  trebuie sa fie bine drenat, nisipos sau slab argilos cu un pH slab acid-neutru-slab alcalin.

Inmultirea plantelor de Papalau-Lampionul chinezesc  se poate realiza prin seminte. Semintele  se pot semana la sfarsitul iernii-inceputul primaverii, in spatii unde temperatura variaza intre 18-20°C, urmand ca germinarea sa aiba loc in circa 20-30 zile. Semintele se pot semana pe un substrat reavan, fara a fi acoperite, de substrat. Cand rasadurile sunt suficient de mari, se pot transplanta in vasele  sau locurile unde se doreste cultivarea lor.

Fertilizarea la Lampionul chinezesc (Physalis Alkekengi) se poate realiza primavara, folosind ingrasaminte specifice plantelor cu flori.

Fig. 1 Papalau (Physalis Alkekengi)

Fig. 2 Papalau (Physalis Alkekengi)

Fig. 3 Papalau (Physalis Alkekengi)

Fig. 4 Papalau (Physalis Alkekengi)

Fig. 5 Papalau (Physalis Alkekengi)

Fig. 6 Papalau (Physalis Alkekengi)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Lampionul chinezesc (Physalis Alkekengi): ghid de ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii