ian. 05 2019
Papirusul pitic – Cyperus prolifer: ghid de ingrijire
Denumire stiintifica: Cyperus prolifer
Demumire populara: Papirusul pitic
Origine: Cyperus prolifer este o planta originara de pe coasta Estica a Africii (Tanzania, Mozambic, Kenia) si Madagascar.
Proprietati ornamentale: Papirusul pitic este o planta perena (daca pe timpul iernii plantele sunt protejate de inghet si temperatura nu scade scada sub 0°C) sau anuala (daca planta este lasa in spatii unde poate ingheta pe timpul iernii), asemanatoare cu iarba, prefera mediile umede si poate ajunge la inaltimi de 30-50 cm.
Cyperus prolifer este cultivat si ca planta decorativa prin frunze, de apartament sau de gradina (doar pe timpul verii).
In perioada calduroasa din an, ghivecele de Cyperus prolifer se pot scoate in gradina sau pe terase.
Papirusul pitic are tulpinile erecte, in varful carora apar frunzele lungi si foarte subtiri, de culoare verde, sub forma de umbrele, cu diametrul de 7-10 cm.
Inflorirea la Cyperus prolifer are loc vara (iulie si august).
Florile apar in grupate in centru frunzelor au dimensiuni mici, si culoare galbui-maronie. Florile de Papirus pitic sunt folosite adesea, verzi sau uscate, in aranjamente florale.
Substratul (pamantul) pentru Papirusul pitic trebuie sa fie format dintr-un amestec de turba, pamant de flori si nisip, cu un pH neutru. Acesta trebuie mentinut in permanenta umed, umiditatea constanta la nivelul radacinilor, este mediul ideal pentru dezvoltarea acestei plante.
Transplantarea se recomanda sa se faca primavara, numai cand radacinile au ocupat vasul in intregime si este necesar un vas de dimensiuni mai mari.
Udarea la Papirusul pitic se face zilnic pe toata perioada anului. In perioadele calduroase se recomanda si pulverizarea cu apa pe frunze, pentru a reusi sa pastam o umiditate atmosferica crescuta in jurul plantei.
Temperatura optima pentru Cyperus prolifer poate varia intre 10-25℃, dar suporta si temperature scazute, de pana la 5℃, pentru perioade scurte de timp. Expunerea plantelor de Palmier pitic la temperaturi scazute pentru o perioada mai lunga de timp, conduce la brunificarea si uscarea varfurilor plantelor.
Pe timpul verii, temperatura optima pentru Palmierul pitic poate ajunge pana la 26-27℃, dar in aceste conditii, trebuie o atentie sporita la gradul de umiditate din substrat, care tinde sa se usuce mai repede in astfel de conditii.
Lumina este importanta pentru cresterea optima a Papirusului pitic, aceasta planta putand fi ampalsata in spatii luminoase, insorite sau semiumbrite, unde temperatura sa nu depaseasca 27℃. Amplasarea plantelor de Cyperus prolifer in spatii intunecate, afecteaza aparitia frunzelor si impiedica inflorirea.
Inmultirea la Papirusul pitic (Cyperus prolifer) se face prin butasi din rozete de frunze (aceste se scurteaza, apoi se aseaza direct in apa pentru a forma radacini), prin separarea tufei, sau prin seminte plantate primavara.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se realizeaza o data pe luna (primavara si vara), folosind ingrasaminte pentru flori decorative prin frunze.
Varietati: Cyperus prolifer ‚Cleopatra’, Vezi fig.
Daunatori
Acarienii plantelor (paianjeni microscopici), Tripsii.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Papirusul pitic – Cyperus prolifer: ghid de ingrijire