iul. 29 2016

Passiflora edulis – Fructul pasiunii: ingrijire, inmultire

Passiflora edulis-1Familia: Passifloraceae

Denumirea populara: Fructul pasiunii, Floarea Ceasornic, Vita pasiunii

Denumirea stiintifica: Passiflora edulis

Origine: Passiflora edulis este o planta originara din Brazilia, Paraguay si Nordul Argentinei.

Proprietati ornamentale: Passiflora edulis este o planta exotica, perena, cataratoare, cu crestere rapida, ce poate ajunge la inaltimi de 8-9 m.

Passiflora edulis este cultivata pentru frumusetea florilor ei si pentru fructul comestibil, dulce.

Passiflora edulis poate fi cultivata in vase cu diametrul de 30-40 cm. Daca vasul de cultura are dimensiuni prea mari, planta nu va inflori si implicit nu va produce fructe.

Se recomanda taierile primavara sau toamna la plantele care prezinta cresteri excesive. Taierile sunt benefice plantei pentru a avea un aspect compact si pentru a stimula aparitia bobocilor florali.

Frunzele sunt alungite, cu trei lobi, netede, de culoare verde (Vezi fig.).

Florile la Passiflora edulis sunt de forma circulara, cu petalele de culoare alba in partea exterioara si purpurii in partea centrala, staminele sunt incretite, cu lungimea asemanatoare cu cea a petalelor, sau mai mari, de culoare alba in partea exterioara si purpurii in partea centrala (Vezi fig.).

Inflorirea la Passiflora edulis are loc de  vara pana toamna.

Fructul  de la Passiflora edulis este comestibil, comercializat sub numele de Fructul pasiunii. El are dimensiunile unui ou (5-6 cm), pulpa de culoare portocalie si coaja maronie.

Substratul trebuie sa fie bine drenat, cu o umiditate moderata si un pH neutru-slab acid. Pentru plantele cultivate la ghiveci se poate folosi un amestec de turba si nisip.

Udarea se realizeaza cu cantitati moderate de apa, astfel incat la fiecare udare apa trebuie sa treaca prin partea de jos a vasului. Intre doua udari, trebuie lasat ca substratul/solul de la suprafata sa se usuce.

Lumina reprezinta un factor important in cresterea si inflorirea Passiflorei. Acestea se amplaseaza in spatii luminoase, insorite sau semiumbrite, iar cele cultivate la ghivece, la ferestrele cu expozitie sudica sau estica.

Temperatura ideala pentru Passiflora edulis trebuie sa varieze intre  15-28°C, pe timpul verii si 13-18°C, pe timpul iernii (in spatii ferite de temperaturi negative). Temperatura minima tolerata de Passiflora edulis este de 1°C.

In perioada calda din an floarea se poate tine afara, in parcuri si gradini, iar in perioada rece (toamna-primavata), floarea se tine in spatii protejate (sere calde, solarii calde, verande, etc.).

Inmultirea la Passiflora edulis se poate face prin seminte, butasi (10-15 cm lungine, primavara sau vara).

Fertilizarea se recomanda pentru plantele cultivate la container (ghiveci), utilizand ingrasaminte cu o concentratie mai mare de potasiu (K).

Daunatori: Acarienii

Passiflora edulis - Fructul pasiunii

Fig. 1 Fructul pasiunii (Passiflora edulis)

Passiflora edulis - Fructul pasiunii

Fig. 2 Fructul pasiunii (Passiflora edulis)

Passiflora edulis - Fructul pasiunii

Fig. 3 Fructul pasiunii (Passiflora edulis)

Passiflora edulis-ghiveci

Fig. 4 Fructul pasiunii (Passiflora edulis), floare

Passiflora edulis-ghiveci

Fig. 5 Fructul pasiunii (Passiflora edulis)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Passiflora edulis – Fructul pasiunii: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii