dec. 26 2022

Muscata africana – Pelargonium sidoides: ingrijire

Familia: GERANIACEAE

Demumire populara: Muscata africana, Muscata neagra

Denumire stiintifica: Pelargonium sidoides, sin. Pelargonium sidifolium

Origine: Pelargonium sidoides este o planta originara din Africa de Sud.

Proprietati ornamentale:

Pelargonium sidoides este o planta cu aspect de tufa, atinge inaltimi de  30-40 cm.

Frunzele sunt cordate, lung petiolate, catifelate, de culoare gri-verzui, care formeaza o rozeta compacta.

Inflorirea plantelor de Pelargonium sidoides are loc de la sfarsitul primaverii pana toamna (mai-septembrie).

Florile apar in partea superioara tijelor florale inalte, sunt delicate, cu petale de culoare violet inchis.

Pelargonium sidoides este cultivata atat ca planta de apartament cat si ca planta ce decoreaza gradinile, terasele sau balcoanele, in timpul verii.

Substratul pentru muscate trebuie sa fie format dintr-un amestec de: pamant de frunze, mranita, si nisip, cu pH neutru, sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea la Pelargonium sidoides se face regulat, folosind cantitati moderate de apa, iar apa ramasa in urma udarii, in farfuria ghiveciului, se va arunca, evitand astfel excesul de umiditate de la nivelul radacinilor sau chiar putrezirea acestora.

Temperatura medie optima pentru cresterea si inflorirea la Pelargonium sidoides se recomanda sa fie intre 18-20 ºC (vara) si de 10 ºC  in perioada de repaus (iarna). Diferentele de temperatura dintre zi si noapte, pentru o perioada de 2 luni, determina diferentierea mugurilor floriferi.

Lumina are un rol important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Pelargonium sidoides. Muscatele sunt plante iubitoare de lumina, ele necesita  spatii luminoase, insorite, dar vara, trebuie ferite de actiunea directa a razelor de soare, la orele pranzului.

Inmultirea la Pelargonium sidoides se realizeaza cel mai adesea prin butasi (primavara si vara).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Pelargonium sidoides se poate realiza de doua ori pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, si se va intrerupe in perioada de repaus (iarna).

Se pot administra si ingrasaminte cu eliberare lenta, pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu, sau ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

Boli  putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate;

Daunatori – cei mai intalniti la muscata sunt: afidele; paduchii lanosi, musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Fig. 1 Pelargonium sidoides

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muscata africana – Pelargonium sidoides: ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii