aug. 04 2023
Penstemon barbatus: ingrijire, inmultire
Denumire stiintifica: Penstemon barbatus
Origine: Penstemon barbatus este o planta originara din Vestul SUA.
Proprietati ornamentale: Penstemon barbatus este o planta erbacee perena, ce poate ajunge la inaltimi de 60-90 cm.
Penstemon barbatus sunt cultivate in gradini, plantate direct in sol, in rocarii, stancarii, borduri sau ghivece.
Penstemon barbatus pe timpul iernii se pot acoperi cu un strat de mulci de circa 10-15 cm grosime sau se pot trasfera in containere ampalsate in spatii ferite de inghet.
Taierile la Penstemon barbatus se pot realiza la sfarsitul toamnei, dupa trecerea tuturor florilor (circa 1/3 din planta), asigurandu-ne ca planta ramasa dupa taiere are putere sa treaca peste temperaturile negative din timpul iernii, sau primavara, eliminand toate tulpinile vechi, daca se observa lastari noi la baza plantelor.
Frunzele au forma de lance, sunt alungit-ovate, lucioase, cu lungimi de 7-12 cm, cele de la baza mai late, iar cele din partea superioara, mai inguste, cu marginile ondulate sau netede, de culoare verde.
Inflorirea la Penstemon barbatus are loc de la sfarsitul primaverii pana la sfarsitul verii.
Florile au forma tubulara sau de clopotel, solitare, de culoare rosu intens.
Se recomanda inlaturarea florilor ofilite sau uscate (trecute) pentru a prelungi cat mai mult sezonul de inflorire.
Solul (pamantul) pentru Penstemon barbatus se recomanda sa fie bine drenat, cu fertilitate medie sau moderata (in functie de specie) si un pH slab-acid-neutru.
Udarea la Penstemon barbatus se face la intervale regulate de timp, folosind cantitati moderate de apa, astfel incat solul sa fie mentinut uscat-reavan, lasand intre doua udari solul/substratul sa se usuce putin la suprafata. In perioada foarte calduroasa din an, se poate adauga un strat de mulci in jurul plantelor, evitand astfel evapotranspiratie rapida.
Pentru cresteri si infloriri optime, Penstemon barbatus necesita spatiile luminoase, cu soare direct sau cel mult semi-umbrite.
Inmultirea plantelor de Penstemon barbatus se realizeaza prin seminte (semanate primavara devreme), butasi (tot timpul perioadei de crestere), divizarea tufelor sau marcotaj.
Fertilizarea pentru Penstemon barbatus se poate realiza primavara si vara, aplicand ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Penstemon barbatus: ingrijire, inmultire