aug. 04 2015
Petunii (Petunia hybrida): ghid complet ingrijire, inmultire
Demumire populara: Petunii
Denumire stiintifica: Petunia hybrida
Origine: Genul Petunia cuprinde un numar de cca. 35 specii de plante decorative prin flori originare din America de Sud (Brazilia, Argentina).
Proprietati ornamentale: Petuniile sunt plante erbacee perene in tarile de origine, cultivate ca plante anuale, cu crestere rapida, inflorire abundenta, si inaltimi intre 20-60 cm.
In functie de varietate, Petuniile sunt clasificate in doua categorii: petunii cu flori mari (Petunia grandiflora) si petunii cu flori multe (Petunia multiflora).
Tulpina la Petunia hybrida prezinta multi lastari (puternic ramificata), aceasta poate fi inalta, pitica, taratoare, pendenta (atarnatoare-curgatoare) sau erecta.
Frunzele sunt ovate, petiolate sau sesile, alterne, de forma eliptica, culoare verde, cu prisori lipiciosi.
Tulpinile si frunzele sunt acoperite de perisori ce secreta un lichid lipicios.
Florile au forma de palnie, cu petale simple sau duble, cu marginile ondulate, frumos colorate intr-o culoare, bicolore sau mai multe culori diferite, placut-discret mirositoare.
Florile apar de la inceputul verii (iunie) si se mentin pana toamna.
Petuniile sunt cele mai intalnite specii de flori in decorarea spatiilor verzi in parcuri, gradini, terase, balcoane (in ghivece sau jardiniere).
Se recomanda ciupirea varfurilor plantei pentru a determina ramificarea abundenta si inflorirea plantelor.
Substratul (pamantul) optim pentru Petunii se recomanda sa fie nisipos, cu fertilitate buna si un pH ce poate varia intre 5,5-5,8.
Udarea trebuie sa se realizeze zilnic, cu cantitate de apa moderata, astfel incat solul sa fie mentinut in permanenta reavan.
Lumina este un factor important in cresterea si inflorirea Petunilori, necesarul de soare pe zi fiind de cel putin 5 ore.
Inmultirea se face primavara prin seminte sau butasi (la verietatile cu flori involte). Semanarea se poate face direct in gradini (mai-iunie) sau in rasadnite amplasate in spatii protejate (februarie-martie).
Semintele de Petunii semanate in sere sau solarii, vor germina in cca. 8-14 zile la o temperatura de 18-20°C. Plantele rezultate se vor repica dupa doua saptamani, iar dupa alte 3-4 saptamani sa se pot planta direct in ghivece.
Varietatile de Petunia grandiflora infloresc in cca. 80-90 zile dupa semanat, iar cele de Petunia multiflora de cca. 65-75 de zile.
Plantele noi rezultate se ciupesc pentru o buna ramificare, cand au cel putin 3-4 frunze adevarate.
Inmultirea prin butasi se realizeaza la sfarsitul verii-inceputul toamnei, numai la speciile cu flori involte.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Petunii se poate face de 3-4 ori de-a lungul perioadei de vegetatie, folosind ingrasaminte lichide, hidrosolubile pentru plante cu flori, sau ingrasaminte cu eliberare prelungita.
Daunatori: Afide, Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Melci, Limax, etc.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Petunii (Petunia hybrida): ghid complet ingrijire, inmultire