ian. 15 2022
Phalaenopsis amabilis – Orhidea molie alba: ghid ingrijire
Familia: ORCHIDACEAE
Denumire stiintifica: Phalaenopsis amabilis, sin. Phalaenopsis aphrodite
Denumire populara: Orhidea molie alba
Proprietati ornamentale: Phalaenopsis amabilis este o specie de orhidee epifita (sistemul radicular nu se gaseste in sol ci pe o alta planta, pe care nu o paraziteaza, ci o foloseste numai ca sustinere).
Phalaenopsis amabilis este cea mai intalnita specie de orhidee cultivata in apartamente, datorita intretinerii usoare si infloririi pe perioade lungi de timp.
Frunzele sunt oval-alungite, cu lungimi de 30-35 cm si latimi de 7-10 cm, groase, pieloase, de culoare verde inchis.
Inflorirea plantelor de Phalaenopsis amabilis are loc de primavara pana toamna.
Florile apar in treimea superioara a tijelor florale (cu lungimi de 50-60 cm), au dimensiuni mari (8-10 cm latime) si culoarea alba, cu cei trei lobi centrali de culoare galbena.
Florile de Phalaenopsis amabilis dureaza pe planta si 3-4 luni. Tijele florale se sustin cu ajutorul unor tutori de bambus sau plastic, de care se prind cu mici clipsuri sau agrafe de par.
Dupa ofilirea tuturor florilor, tija florala se poate usca, aceasta trebuie taiata fie la primul nod unde mai este verde, fie de la baza (lasand primele 2-3 noduri). Fiecare tija florala are mai multe noduri, acestea fiind posibile puncte de ramificare sau de inmultire, unde pot aparea viitorii pui de orhidee.
Substratul pentru Phalaenopsis amabilis trebuie sa fie bine drenat, de obicei se utilizeaza amestecul special pentru orhidee, achizitionat din comert. Se recomanda folosirea ca substrat doar scoarta, aceasta perimite aerisirea radacinilor si impiedica stagnarea apei la radacinile orhideei, spre deosebire de muschi sau alte amestecuri care mentin o umiditate mai mare, o perioada lunga de timp la nivelul sistemului radicular, favorizand aparitia putregaiurilor.
Plantele de Phalaenopsis amabilis se pot transplanta in orice perioada a anului, daca nu au flori.
Lumina pentru Phalaenopsis amabilis este foarte importanta pentru dezvoltarea si inflorirea ei. Aceasta trebuie pozitionata pe pervazul ferestrei (expozitia Estica si Sudica sunt ideale) cu suficienta lumina si pe perioada iernii, dar ferita de razele directe ale soarelui din timpul verii, care pot cauza aursuri.
Temperatura optima pentru Phalaenopsis amabilis pe timpul zilei poate varia intre 24-30ºC si pe timpul noptii 16-19ºC. Pentru a initia aparitia tijelor florale, se recomanda ca la sfarsitul toamnei si inceputul iernii, timp de cateva saptamani, temperatura sa fie de 13°C.
Udarea la Phalaenopsis amabilis se realizeaza regulat, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, fara a lasa ca apa sa stagneze a nivelul radacinilor. Pe timpul iernii udarea se va face mai rar.
Pentru plantele de Phalaenopsis amabilis, umiditatea atmosferica trebuie va varieze intre 50-70 %, pe tot timpul anului.
Fertilizarea la Phalaenopsis amabilis se realizeaza de doua ori pe luna, in perioada de crestere, folosind ingrasaminte specifice orhideelor (batoane sau solutie lichida).
Inmultirea la Orhideea molie se poate face prin desprinderea plantelor noi „keiki” aparute pe tijele florale in dreptul nodurilor, atunci cand acestea au radacini de 10-15 cm.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Phalaenopsis amabilis – Orhidea molie alba: ghid ingrijire