nov. 10 2013
Planta paianjen – Voalul miresei – Chlorophytum: ingrijire
Demumire populara: Voalul miresei, Crinul verde, Planta paianjen.
Denumire stiintifica: Chlorophytum spp.
Origine: Chlorophytum cuprinde plante originare din Africa de Sud.
Proprietati ornamentale: Chlorophytum spp. cuprinde plante perene, cu aspect de rozeta, foarte decorative si usor de cultivat. Frunzele sunt lungi, subtiri colorate in verde si alb. Tulpinile sunt lungi si subtiri , pe ele crescand numeroase rozete foarte decorative. Florile sunt mici de culoare alba, inflorest vara. Daca floarea de Chlorophytum este cultivata in ghivece suspendate, atunci rozetele crescute pe tulpini ofera plantei un aspect foarte placut.
Substratul (pamantul) pentru planta paianjen (Chlorophytum spp.) se recomanda sa fie bine drenat, format din partii egale: turba – pamant de gradina – pamant de frunze – nisip.
Transplantarea (schimbarea ghiveciului) la planta paianjen (Chlorophytum spp.) se face cand radacinile plantei au ocupat in intregime ghiveciul.
Udarea la Chlorophytum pe perioada verii se face cu cantitati moderate de apa astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, dar preferabil intre doua udari substratul trebuie lasat sa se usuce. Udarea la Chlorophytum pe timpul iernii se face cu cantitati foarte reduse de apa si la intervale mari de timp.
Temperatura pentru planta paianjen (Chlorophytum spp.) poate varia intre 5-31℃. Temperatura optima in timpul perioadei de crestere pentru Chlorophytum variaza intre 18-21℃. Iarna tolereaza si temperaturi mai mici dar nu pentru o perioada lunga de timp. Temperaturile iarna trebuie sa nu scada sub 10℃.
Lumina este foarte importanta pentru cresterea plantelor de Chlorophytum spp.. Acestea au nevoie de multa lumina pentru a avea un colorit frumos al frunzelor. Daca lumina este insuficienta frunzele vor avea culoarea verde, daca lumina este suficienta frunzele se vor colora frumos in verde si alb. Chlorophytum trebuie ferita de actiunea razelor de soare (daca temperatura este mai mare de 25-26℃) si de curentii reci de aer.
Inmultirea la Planta paianjen se face prin separarea plantutelor existente pe tulpinile plantei, prin divizarea tufei (primavara) sau prin seminte.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la planta paianjen (Chlorophytum spp.) se realizeaza in fiecare saptamana in perioadele de crestere utilizind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin frunze sau ingrasaminte universale.
Daunatori:
Afide, Acarieni – paianjeni de plante, Trips, Paduchi lanosi, Paduchi testosi, Omizi, etc.
Boli:
Pythium, Rhizoctonia solani, Sclerotium rolfsii.
Putregaiuri bacteriene (Erwinia carotovora, Pseudomonas cichorii).
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Specii si varietati:
- Chlorophytum comosum – ajunge la 40-50cm inaltime, tulpini lungi si subtiri pe care apar flori sau rozete mici (Vezi fig.);
- Chlorophytum comosum ‘Variegatum’ – frunzele sunt verzi cu dungi albe sau crem (Vezi fig.);
- Chlorophytum laxum – dimensiuni mici, frunze lungi si subtiri, de culoare verde cu alb pe margine;
- Chlorophytum undulatum – ajunge la 30 cm inaltime, frunze tari, aspre, florile sunt albe si apar in centrul rozetei.
ATENTIE !!!
- Excesul de umiditate in substrat determina incetinirea crestetii plantei, putrezirea radacinilor (aparitia putregaiurilor) si chiar moartea plantei;
- Lispa apei in sol si o umiditate atmosferica scazuta provoaca uscarea si brunificarea marginilor si varfului frunzelor;
- Daca umiditatea atmosferica in perioadele calduroase este prea scazuta se recomanda pulverizarea cu apa pe frunze.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Planta paianjen – Voalul miresei – Chlorophytum: ingrijire