mart. 11 2016

Plantarea bulbilor de Crini-sfaturi utile

Plantarea bulbilor de CriniLillium (Crinul) reprezinta una dintre cele mai vechi flori cultivate.

Crinii sunt plante perene cu bulbi, decorative prin flori, cultivati adesea in gradini, parcuri, ghivece sau pentru flori taiate.

Inflorirea Crinilor are loc de vara pana toamna (in functie de spcie).

Se recomanda pentru florile taiate, sa se taie 1/3 din tija florala, astfel tija ramasa ajuta la dezvoltarea  bulbilor pentru anul viitor. Pentru o inflorire esalonata se pot planta bulbii de Crini in perioade diferite.

Inmultirea la Crini se face diferit in functie de specie:  prin seminte, butasi de tulpini (Lillium regale, Lillium longiflorum) sau bulbi.

Alegerea locatiei se face prin indentificarea zonelor care pot sa ofere conditii optime a noilor plante. Locatiile optime pentru cultura Crinilor sunt cele luminoase, unde soarele sa poata ajunge la planta cateva ore pe zi, acestia suporta si arealele semiumbrite.

Spatiile umbrite nu sunt recomandate pentru plantarea bulbilor de Crini, aici inflorirea va fi deficitara.

Pentru bulbii Crini cultivati la ghivece se recomanda amplasarea acestora (ghivecelor) in spatii luminoase sau pe pervaze unde pot primi lumina din plin.

Pregatirea terenului presupune mobilizarea adanca prin saparea la cazma (25 cm), urmata de nivelare si maruntire cu ajutorul motocultorului echipat cu freza, sau folosind unelte manuale – sapa sau grebla. La pregatirea terenului se recomanda si adaugarea unei cantitati de mranita bine descompusa sau turba.

Substratul optim pentru plantarea bulbilor de Crini  se recomanda sa fie usor, bine drenat, bogat in humus, cu o fertilitate buna si un pH slab-acid.

Pentru bulbii de Crini plantati in ghivece (containere), se recomanda utilizarea unui substrat universal pentru plante decorative prin flori, achititionat din magazine. In momentul plantarii, trebuie sa ne asiguram ca la baza ghivecelor exista un strat de drenaj, esential pentru a evita excesul de umiditate in vas.

Scoaterea bulbilor se face dupa trecerea florilor (august) si uscarea frunzelor,  se curata, se lasa la uscat 2-3 sapatamani in spatii racoroase, apoi se planteaza. Se recomanda scoaterea bulbilor cu grija, pentru a nu inlatura solzii de pe ei. Bulbii scosi se pot planta atunci, sau dupa 2-3 sapatamani. Scoaterea bulbilor se poate face la intervale de 2-4 ani.

Plantarea bulbilor de Crini se face primavara (martie-mai  la Lillium candidum) sau toamna (septembrie-octombrie) in  gropi (gauri) cu o adancime de circa trei ori mai mare decat dimensiunea bulbului, asezand bulbii cu  partea plata (cu radacinile) in jos.

Se recomanda inainte de plantare, imbaierea bulbilor 50-60 minute in solutie de insecticide & fungicide specifice, pentru a determina o rezistenta mai mare la boli si daunatori a viitoarelor plante.

Plantarea se face cu plantatorul de bulbi la o adancime de plantare este de 15-20 cm, iar distanta de plantare intre bulbi de 20-25 cm.

Tasarea solului se face prin apasarea usoara a substratului din jurul bulbilor, pentru a determina un contact direct al solului cu bulbii.

Pentru perioada de iarna, in zonele cu geruri mari se recomanda mulcirea cu paie sau frunze uscate.

Udarea se face dupa plantarea  bulbilor, folosind cantitati moderate de apa. Pe perioada de crestere si inflorire, udarea se face cu regularitate (1 data pe saptamana sau mai des), astfel incat solul sa se mentina reavan. Udarea se stopeaza in dupa perioada de inflorie.

Fertilizarea se recomanda sa se faca folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin flori.

In perioada de crestere si inflorire se recomanda folosirea ingrasamintelor cu un continut mai mare de potasiu.

Fig. 1 Plantarea bulbilor de Crini

Fig. 2 Plantarea bulbilor de Crini

Plantarea bulbilor de Crini_2

Fig. 3 Plantarea bulbilor de Crini

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plantarea bulbilor de Crini-sfaturi utile

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii