feb. 08 2016

Plantarea bulbilor de flori in Primavara: sfaturi utile

Plantarea bulbilor primavara_1Florile cu bulbi care se planteaza primavara sunt cultivate in gradini,  parcuri sau la containere (ghivece, jardiniere).

Bulbii pentru florile de primavara se comercializeaza in magazine in perioada cand este posibila si plantarea imediata a acestora, pentru a impiedica deshidratarea.

Intrucat plantele cu bulbi se pot planta  in grupuri, putem selecta bulbii tinand cont de forma, dimensiunea, culoarea si perioada de inflorire pe care le vor avea viitoarele flori.

Pastrarea optima a bulbilor de toamna pentru plantarea lor primavara, trebuie sa se faca in spatii uscate, ferite de surse de caldura si lumina.

Alegerea bulbilor se impune pentru a verifica starea de sanatate a acestora. Bulbii cu urme de putregai, deshidratati sau taiati (raniti) nu se planteaza.

Pregatirea substratului se face prin saparea, maruntirea si nivelarea solului. Fertilizarea de baza cu ingrasaminte granulate  incorporate in sol se recomanda pentru o crestere armonioasa si inflorirea in bune conditii a florilor.

Substratul de cultura trebuie sa fie bine drenat, afanat, cu o fertilitate moderata, fara exces de umiditate (trebuie evitata aparitia bolilor de sol).

Plantarea bulbilor la florile de primavara, se face in spatii luminoase sau semiumbrite (in functie de specie/varietate), unde soarele poate ajunge cu usurinta la plante.

Pregatirea locului de plantat se face prin executarea unei gropi cu plantatorul de bulbi sau sapa. Groapa se face la 20 cm adancime pentru bulbii de dimensiuni mai mari si 12 cm adancime pentru cei cu dimensiuni mici (Vezi tabel.).

Adancimea de plantare este diferita  in functie de specia/varietatea de flori.

Planta Adancimea de plantare Distanta de plantare Perioada de plantare
Begonia 5-7 cm 20 cm aprilie
Frezia 4-5 cm 10 cm aprilie
Anemone 5cm 10-15 cm martie – aprilie
Gladiolele 8-10 cm 20-25 cm aprilie – mai
Dalii 10 cm 20-30 cm mai
Canna Indica 15-20 cm 50-80 cm mai

 Acoperirea bulbilor se face folosind un sol afanat, urmand apoi tasarea solului  pe langa bulbii plantati, pentru a realiza contact direct (intim) al solului cu bulbii.

Udarea se executa dupa  plantarea bulbilor  cu o cantitate suficienta de apa, urmand ca viitoarea udare sa se faca la aparitia primelor frunze.

Plantarea bulbilor de flori-primavara_3

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plantarea bulbilor de flori in Primavara: sfaturi utile

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii