feb. 20 2016

Plantarea bulbilor de Gladiole primavara-sfaturi utile

Plantarea bulbilor - de GladioleGladiolele sunt plante perene care se inmultesc prin bulbi/tuberobulbi sau seminte.

Cultivarea Gladioleleor este usoara, acestea fiind adesea cultivate ca flori de gradina sau pentru flori taiate.

Gladiolele sunt plante decorative prin flori, florile acestora sunt mari, divers colorate, crescute pe tija florala.

Gladiolele sunt afectate de frigul din  iarna, motiv pentru care se impune scoaterea tuberobulbilor din pamant toamna.

Bulbii de Gladiole scosi, se pregatesc pentru depozitarea pe timpul iernii prin: scurtarea partilor vegetative ramase (la 6-8 cm), curatarea tuberobulbilor si  uscarea lor. Depozitarea bulbilor/tuberobulbilor de gladiole se face in spatii racoroase (2-8°C), intunecoase si bine aerisite (beciuri magazi, etc).

Alegerea locatiei pentru cultivarea Gladiolelor se face prin stabilirea unor areale luminoase, unde soarele poate ajunge cu usurinta la plante.

Gladiolele se pot cultiva si in spatii umbrite, dar in acest caz, florile nu vor mai fi atat de mari si frumoase, ca cele crescute sub actiunea directa a razelor de soare.

Substratul recomandat pentru cresterea optima a Gladiolelor este cel bine drenat, afanat, reavan,  bogat in substante nutritive si un pH intre 6,5-7.

Sortarea  bulbilor de Gladiole se impune pentru a putea separa bulbii mici care nu vor inflori, de cei mari care vor inflori. Bulbii de forma sferica sunt considerati cei mai calitativi, acestia oferindu-ne si flori si tuberobulbi, utilizati anii urmatori pentru inmultire.

Inainte de plantare se recomanda inmuierea bulbilor timp de cateva ore in apa sau intr-o solutie cu insecticide si fungicide.

Pregatirea ternului pentru plantarea tuberobulbilor de Gladiole se poate face toamna sau primavara folosind cazmaua (mobilizarea adanca la 25 cm).  Inainte de plantare, solul se marunteste se niveleaza cu ajutorul motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa, grebla).

Plantarea bulbilor-tuberobulbilor de Gladiole se poate face in randuri (mai ales pentru plantele cultivate ca flori taiate) sau grupat.

Bulbii (tuberobulbii) de Gladiole se planteaza mereu cu partea superioasa in sus.

Adancimea de plantare este de 10-12 cm pentru tuberobulbii (bulbii) de dimensiuni mari care vor inflori si de 5-6 cm pentru cei de dimensiuni mici, care urmeaza doar sa creasca, fara sa infloreasca.

Distanta de plantare poate fi de 10-15 cm intre plante/rand si 20-25 cm intre randuri.

Tasarea soluluidin jurul bulbilor/tuberobulbilor de Gladiole se face prin apasarea pamantului in jurul acestora pentru a realiza un contact direct intre substrat si bulbi/tuberobulbi.

 Udarea bulbilor de Gladiole se face dupa plantare, folosind cantitati suficiente de apa, urmatoarea udare se face dupa aparitia  noilor plante.

Fertilizarea se poate incepe inca de toamna (fertilizarea de baza) daca se cunoaste locatia pentru cultura viitoare.

Fertilizarea faziala se recomanda sa se efectueze astfel: la aparitia primelor frunze, la aparitia inflorescentelor si dupa doua saptamani de la inflorire.

Plantarea bulbilor - de Gladiole_2

Fig. 1 Plantarea tuberobulbilor de Gladiole (Gladiolus spp.)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plantarea bulbilor de Gladiole primavara-sfaturi utile

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii