ian. 09 2016

Plantarea bulbilor in ghiveci – pentru flori de primavara

Plantarea bulbilor in ghiveci - pentru flori de primavaraUnele flori cu bulbi cum ar fi: ghiocei, branduse, narcise, lalele, zambile  care infloresc primavara, se pot cultiva cu usurinta in ghivece, jardiniere pentru decorarea locuintelor, teraselor, etc. (Vezi fig.).

Cultivarea bulbilor in containere (ghivece) este o solutie ideala pentru a oferi un ambient placut in spatii interioare sau exterioare (acolo unde nu este posibila plantarea direct in sol).

In momentul cumpararii bulbilor, acestia trebuie verificati pentru a depista orice semn de boala sau deteriorare. Bulbii ideali pentru plantare trebuie sa fie fermi (tari) si  acoperiti de tunica pergamentoasa. Depozitarea bulbilor se recomanda sa se faca in spatii uscate si intunecoase, pana in momentul cand se doreste plantarea lor.

Pentru unele specii de plante (anemonele), se recomanda ca in ziua precedenta plantarii sa se introduca bulbii intr-un vas cu apa pentru cateva ore, iar cand se observa ca acestia si-au marit dimensiunea se scot.

Plantarea bulbilor se face de regula toamna (septembrie-octombrie), pentru a oferi bulbilor timp suficient sa inradacineze pana la venirea inghetului.

Plantarea bulbilor se realizeaza intr-un substrat bogat in substante nutritive (de calitate), afanat  si bine drenat (amestecuri din pamant de frunze, humus de padure, turba, perlit , nisip). Nu este recomandata folosirea solului luat din gradina. Un amestec in parti egale de turba, pamant de frunze si nisip  este optim pentru o buna dezvoltare a viitoarelor plante. Amestecul folosit  se poate amesteca cu ingrasaminte cu eliberare prelungita sau doar granulate –  tinand cont de recomandarile de pe eticheta ingrasamintelor si de instrucțiunile de fertilizare a fiecarei specii in parte.

Ghivecele (containerele) trebuie sa aiba dimensiuni raportate la – marimea bulbilor.  Se recomanda ca toate ghivecele sa aiba orificii in partea de jos si un strat de drenaj (nisip, pietris).  Pentru plantele cu bulbi crescute in ghivece este foarte important sa existe un drenaj bun.

Ghivecele se aleg in functie de dimensiunea bulbilor, astfel incat deasupra stratului de drenaj si  sub bulbi sa existe 6-7 cm de substrat.

Bulbii de dimensiuni mici (ghiocei, branduse) se planteaza la adancimi de 10-12 cm adancime.

Bulbii de dimensiuni mai mari (narcise, lalele, zambile)  se planteaza la adancimi de 15-18 cm adancime.

Bulbii se aseaza pe cei 6-7 cm de substrat, se rotesc putin (pentru a exista un contact direct a  bulbului cu solul), apoi se acopera cu pamant pana cand ramane 1 cm din bulb neacoperit. Se preseaza putin substratul din jurul bulbilor cu degetele, apoi se uda.

Udarea bulbilor dupa plantare se face cu o cantitate de apa suficienta astfel incat sa curga apa prin gaurile de drenaj. O umiditate ridicata a substratului poate conduce la putrezirea bulbilor (aparitia bolilor de substrat).

Temperatura ambientala este cea care determinarea formarii radacinilor si intrarea in vegetatie. Ghivecele cu bulbi se vor amplasa in incaperi incalzite doar in momentul cand se doreste intrarea lor in vegetatie (fortarea).

Pentru inflorire, bulbii necesita in general trecerea printr-o perioada rece ‘vernalizarea’ (trecerea plantei printr-o perioada de temperaturi mai scazute) timp de 8-12 saptamani la temperaturi de 2-4°C (in beciuri reci). Astfel, pentru a simula temperaturile joase de iarna, ghivecele cu bulbi, trebuie amplasat in spatii racoroase si intunecate. In aceasta perioada ghivecele trebuie verificate, astfel incat substratul sa nu se usuce in totalitate.

Pentru o inflorire timpurie (fortarea bulbilor) ghivecele cu bulbi se scot din spatiile racoroase in momentul cand ne dorin intrarea lor in vegetatie, amplasandu-le in spatii luminoase si calduroase (solarii calde, sere calde, verande, pe pervaz in locuinte) si se intensifica udarea. Temperaturile prea ridicate (peste 23°C) determina cresterea  rapida a plantelor si  alungirea acestora.

Pentru o inflorire normala  a plantelor la ghiveci, se procedeaza la lasarea bulbilor afara pentru perioada de iarna, acestia se vor planta in ghivece (55-60 cm diametru) sau jardiniere de dimensiuni mari. La plantare acestia se vor acoperii cu suficient substrat si un start de mulci (paie uscate tocate, frunze uscate), pentru a preveni afectarea acestora de inghet.

Primavara la ghivecele amplasate afara, dupa ce riscul de inghet a trecut si temperatura a inceput sa creasca, se inlatura stratul de mulci, cu mare atentie pentru a nu rupe varfurile bulbilor si se incepe udarea moderata, pentru a avea un substrat reavan.

Odata ce plantele au rasarit, udarea se face cu regularitate, astfel incat substratul sa fie reavan nu ud (o umiditate excesiva in substrat conduce la aparitia bolilor de sol).

Cand florile se trec se recomanda taierea tijelor florale ofilite, pentru a ajuta la formarea bulbilor.

Dupa trecerea florilor, udarea trebuie sa continuie, in aceasta perioada are loc ingalbenirea si uscarea frunzelor.

Dupa uscarea tuturor frunzelor, se goleste ghiveciul, se curata bulbii, se lasa la uscat si se depoziteaza apoi in spatii uscate si racoroase, urmand ca toamna sa fie plantati.

Pentru bulbii lasati in ghivece, la un interval de 3-4 ani este recomndat sa se scoata si sa se rareasca, pentru a asigura o inflorire optima in anii urmatori.

O inflorirea slaba in primul an dupa plantare poate fi cauzata de: adancimea prea mare de plantare a bulbilor, de o intarziere a plantarii bulbilor sau putrezirea acestora in sol din cauza excesului de umiditate.

Daca inflorirea are loc in primul an si apoi nu, cauza ar putea fi inlaturarea frunzelor inainte ca acestea sa fie ingalbenite si uscate natural.

lalele in ghiveci - pentru flori de primavara

Fig. 1 Lalele cultivate  in ghiveci

lalele in ghiveci - pentru flori de primavara

Fig. 2 Lalele cultivate in jardiniere

lalele in ghiveci - pentru flori de primavara

Fig. 3 Lalele cultivate in jardiniere

ingrijire zambile la ghiveci

Fig. 4 Zambile cultivate in ghiveci, pentru o inflorire timpurie

Bulbi de narcise la ghivec - pentru flori de primavara

Fig. 5 Narcise cultivate in ghiveci, pentru o inflorire timpurie

bulbi de flori - narcise- pentru flori de primavara

Fig. 6 Narcise cultivate in ghiveci, pentru o inflorire timpurie

zambile-flori de primavara in ghiveci

Fig. 7 Zambile cultivate in ghiveci, pentru o inflorire timpurie

flori de primavara in ghiveci

Fig. 8 Zambile cultivate in ghiveci, pentru o inflorire timpurie

zambilele-flori de primavara in ghiveci

Fig. 9 Zambile cultivate in ghiveci, pentru o inflorire timpurie

flori de primavara in ghiveci-zambile

Fig. 10 Zambile cultivate in ghiveci, pentru o inflorire timpurie

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plantarea bulbilor in ghiveci – pentru flori de primavara

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii