feb. 21 2016
Plantarea bulbilor – rizomilor de Iris-Stanjenel primavara
Irisul (Stanjenelul) reprezinta o floare de gradina, usor de intretinut, care ajunge la o inaltime de 50 cm si care ofera un decor placut spatiilor de cultura datorita formei si culorillor florilor sale.
Irisul se cultiva adesea in gradini sau ca floare taiata, chiar daca aceasta nu rezista foarte mult dupa ce este taiata.
Inmultirea la Iris se facediferit in functie de organele subterane ale speciei. Astfel se poate face prin separarea bulbilor sau prin despartirea–fragmentarea rizomilor.
La speciile cu bulbi (ex. Iris Hollandica) se recomanda plantarea bulbilor toamna (septembrie-decembrie), dupa trecerea peroadei de inflorire si primavara (martie-mai). Bulbii se scot din pamant vara, se curata si se depoziteaza in spatii uscate si bine aerisite pana toamna. Inainte de plantare, bulbii se separa in functie de dimensiuni, astfel, cei mari se planteaza direct in gradina (in spatiile de cultura), iar cei mici in pepiniere, unde vor creste (1-2 ani) pana ajung la dimensiuni mari, care pot inflori.
La speciile cu rizomi (ex. Iris germanica), inmultirea (separarea rizomilir)se poate face primavara (devreme) sau toamna (septembrie – cu 8-9 saptamani inainte de venirea inghetului). Frunzele ramase se taie/scurteaza la o lungime de 6-8 cm, rizomii se divizeaza, se curata de partile uscate si se fragmenteza in bucati lungi de 7-8 cm.
Inmultirea prin rizomi se poate face la un interval de 3-4 ani.
Alegerea locatiei optime pentru Iris presupune identificarea arealelor in care lumina soarelui poate ajunge la plante intre 6-8 ore pe zi. Bulbii de Iris (Stanjenel) plantati in spatii umbrite vor creste dar nu vor inflori.
Substratul pentru bulbii de Iris trebuie sa fie bine drenat, afanat cu un pH neutru-slab acid.
Pregatirea terenului in vederea plantarii bulbilor sau rizomilor de Iris se face primavara sau toamna (in functie de specia de Iris ), folosind cazmaua. Inainte de plantarea, solul se marunteste se niveleaza cu ajutorul motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa, grebla).
Plantarea rizomilor se face prin saparea unei gropi direct proportionale cu dimesiunea rizomului, astfel incat la baza gropii sa se poata aduna “ un musuroi” de pamant peste care se asaza cu grija rizomii cu radacinile lor, apoi se trage pamant si se acopera aproape in intregime rizomul (lasand partea superioara la suprafata solului).
Adancimea de plantare a rizomilor de Iris este diferita in functie de dimensiunea lor, astfel rizomii trebuie sa fie introdusi in sol intre 2-4 cm, dar este important ca partea superioara a acestora sa nu fie acoperita cu pamant.
Adancimea de plantare a bulbilor de Iris se recomanda sa fie intre de 7-8 cm, iar distanta intre bulbi de 5-10 cm.
Plantarea bulbilor de Stanjenel la o adancime prea mare poate influenta cresterea si inflorirea viitoarei plante.
Distanta de plantare a rizomilor de Iris este de 15-20 cm intre randuri, sau acestia se pot planta grupat (in cuiburi) cate 3-5 fragmente la distanta de 12-15 cm intre ele.
Tasarea soluluidin jurul bulbilor si a rizomilor se Iris se face prin apasarea pamantului in jurul acestora pentru a realiza un contact direct intre substrat si bulbi/rizomi.
Udarea se realizeaza dupa plantarea bulbilor si rizomilor, urmanad ca pe perioada cresterii si infloririi sa se repede regulat cand substartul de la la suprafata s-a uscat. Udarea in exces a Irisilor poate determina putrezirea bulbilor sau rozomilor (aparitia bolilor de sol) si implicit moartea plantei.
Fertilizarea la Irisi se face prin aplicarea in perioada de creste si inflorire a ingrasamintelor lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin flori.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Plantarea bulbilor – rizomilor de Iris-Stanjenel primavara