ian. 27 2016
Plantarea bulbilor de lalele in gradini si parcuri
Lalelele (Tulipa gesneriana) reprezinta plante decorative prin flori, cultivate in gradini si parcuri.
Lalelele se planteaza in amenajarile peisagistice in decoratiuni florale ca: borduri compuse, borduri, rabate (platbanda florala, rond), covoare de primavara, pete florale, arabescuri, etc.
Perioada optima de plantare a bulbilor de lalele la noi in tara este toamna (septembrie-noiembrie) inainte ca solul sa inghete. Pentru plantele cu bulbi este foarte important sa existe o umiditate moderata in substrat, un pH intre 6-7 si un drenaj corespunzator. Se evita plantarea bulbilor de lalele in spatii unde poate stagna apa, pentru a evita excesul de umiditate din sol si aparitia bolilor de sol.
Inainte de plantarea bulbilor de lalele trebuie sa se aleaga cu atentie arealul de cultivare. Un loc insorit, unde soarele sa poata ajunge cu usurinta la plante este ideal pentru lalele.
Se recomanda ca in spatiile de cultura, lalelele sa beneficieze de cel putin 6 ore de soare pe zi de primavara pana vara.
Bulbii de lalele trebuie sa fie plantati in sol cu 10-14 zile inainte de inghet, pentru a avea timp suficient sa inradacineze (formeze radacini).
Alegerea bulbilor de lalele se face inainte de plantarea efectiva. Se vor selecta bulbii sanatosi cu tunica protectoare, fara taieturi sau urme de mucegai, fara urme majore de deshidratare (stafiditi).
Pregatirea terenului (solului) se realizeaza folosind cazmaua si sapa. Se sapa la cazma la o adancime de 30 cm, apoi urmeaza maruntirea solului si nivelarea acestuia cu ajutorul motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).
Plantarea propriuzisa se poate face in gropi individuale pentru fiecare bulb in parte, realizate cu un plantator de bulbi, sau cu sapa.
Se pot administra la plantare si ingrasaminte cu eliberare prelungita (Substral Osmocote) pentru plante cu flori.
Regula principala de plantarea a bulbilor florilor de primavara este ca adancimea de plantare sa fie de 2-3 ori mai mare decat inaltimea bulbului.
Adancimea de plantare reprezinta distanta dintre suprafata solului si partea superioara a bulbului. Distanta intre plante se masoara de la centrul unei plante pana la centrul urmatoarei plante.
Adancimea de plantare a bulbilor de lalele difera in functie de dimensiunile bulbilor. Astfel, bulbii de lalele cu dimensiuni mai mari (3-5 cm) se planteaza la o adancime de 10-12 cm, iar cei cu dimensiuni mai mici (2,5-3 cm) la 5-7 cm adancime.
Pentru arealele unde bulbii se planteaza grupati, trebuie sa se respecte aceeasi adancime de plantare, astfel toate lalelele vor inflori in acelasi timp.
Pentru lalelele cultivate in parcuri, distanta de plantare intre plante trebuie sa fie de 10-15 cm, iar intre randuri de 20-30 cm.
Tasarea solului se executa in urma plantarii, folosind degetele se apasa solul din jurul bulbului, pentru a produce un contact intim intre bulb si substrat.
Udarea se face cu cantitate suficienta de apa, urmand ca viitoarea udare sa se realizeze la aparitia primelor frunze.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Plantarea bulbilor de lalele in gradini si parcuri