ian. 23 2016
Plantarea trandafirilor toamna/primavara in gradini/parcuri
Trandafirii acoperitori de sol se regasesc adesea plantati in gradini si parcuri. Ei se planteaza in borduri, ronduri, rabate, pe pantele movilelor artificiale, stancarii, sau pentru sustinerea taluzurilor, etc.
Momentul plantarii trandafirilor acoperitori de sol cu radacinile nude (fara pamant „substrat” lipit de acestea) incepe odata cu intrarea in repaus vegetativ, adica dupa caderea primelor brume de toamna, care vor conduce la ingalbenirea si in final caderea frunzelor. Caderea totala a frunzelor ne indica intrarea trandafirului in repaus vegetativ si inceperea sezonului de plantare. Perioada de plantare este toamna (luna noiembrie) si primavara (inainte de pornirea in vegetatie). Plantarea trandafirului se face cu conditia ca solul sa nu fie inghetat si afara sa avem temperaturi pozitive (peste 5°C).
Pregatirea solului
Cu 2-3 luni inainte de plantate se face o aratura foarte adanca (desfundare a solului) la 40 cm. Urmeaza nivelarea si maruntirea corespunzatoare a solului cu ajutorul motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).
Distante de plantare la trandafiri
Distanta de plantare pentru trandafirii acoperitori de sol este de 0,7 x 0,7 m. In functie de vigoarea speciei/soiului si diametrul la care ajunge trandafirul, distanta intre plante pe rand sau intre randuri – poate sa creasca sau sa scada, variind intre 0,5 si 0,8 m.
Pichetarea terenului se face conform schemei de plantare alese (distanta intre randuri si distanta intre plante pe rand), Vezi fig. Cel mai frecvent se alege pichetarea in triunghi echilateral sau cea in chincons (Vezi fig.).
Sapatul gropilor:
Se face manual cu cazmaua – gropile se fac in general de 0,4 x 0,4 m (Vezi fig.). Adancimea gropii este si ea de 40 cm.
Fasonatul puietilor de trandafir
Fasonarea puietilor de trandafir se executa cu foarfeca horticola.
Fasonatul este operatiunea ce presupune scurtarea radacinilor care sunt prea lungi, eventualelor radacini traumatizate, mucegaite, rupte, strangulate sau uscate, dar si ramuri de vigoare redusa, rupte, uscate, indreptate spre sol, etc.
Mocirlirea este operatiunea ce presupune introducerea pomului in mocirla preparata. Mocirla se prepara intr-o galeata in care se amesteca pamant galben (sau sol argilos) : balega proaspata de vaca : apa in raport de (1 : 1: 3), le amestecam pana obtinem un amestec omogen de consistenta smântânii.
Mocirlirea radacinilor de trandafir se face pana la colet (zona dintre radacina si tulpina). Mocirla contribuie la cicatrizarea ranilor rezultate in urma fasonatului si asigura un contact mai bun al radacinilor cu solul. Mocirlirea are rol si in emiterea de noi radacini (balega proaspata de bovine – contine auxine, substante cu rol in stimularea cresterii si inradacinarii plantelor).
Puietii de trandafir se planteaza imediat dupa ce au fost mocirliti.
Plantarea puietilor de trandafir
Se aseaza trandafirul in groapa cat mai drept posibil, astfel incat coletul (locul unde se altoiesc trandafirii) sa fie ingropat (Vezi fig.). Se trage usor pamant – peste radacini, astfel incat sa patrunda intre acestea (Vezi fig.) si radacina sa se aseze cat mai natural (Vezi fig.). Dupa acoperirea radacinilor cu pamant, se taseaza usor, tasarea este necesara pentru asigurarea unui contact intim intre radacini si sol.
Odata plantat trandafirul, se vor pastra 3-5 ramuri viguroase, care se vor scurta la 3-4 muguri (20 cm), Vezi fig.
Se uda bine si se protejeaza printr-un musuroi (care trebuie sa fie cu 3 cm mai inalt decat ultimul mugure), Vezi fig. Musuroiul are rolul de a proteja trandafirul de ger si de deshidratare.
Primavara avem grija sa nu se formeze crusta la musuroi (o spargem cu grija, daca este nevoie). Cand din musuroi vor iesii lastari si vor atinge 10 cm, procedam la indepartarea cu grija a musuroiului.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Plantarea trandafirilor toamna/primavara in gradini/parcuri