dec. 26 2019
Plumeria rubra – Frangipani: ghid de ingrijire, inmultire
Demumire populara: Frangipani, Plumeria, Buchet de flori, Arborele de pagoda, Copacul templului
Denumire stiintifica: Plumeria rubra
Origine: Este o planta originara din zonele tropicale din America Centrala, America de Sud si Mexic.
Proprietati ornamentale: Plumeria rubra este un arbust/arbore, cu frunze cazaroare, ramuri groase, suculente, ce poate ajunge la inaltimi si latimi de 2-7 m.
Plumeria rubra este cultivata la noi in tara ca planta la ghiveci (60-80 l), decorativa prin flori.
Copacul templului este cel mai cultivat arbore ornamental in zonele tropicale, acesta fiind adesea întâlnit in apropierea templelor.
Frunzele sunt simple, eliptice, cu marginile putin ondulate, lungi de 30-45 cm, pieloase, grupate in partea superioara a ramurilor, de culoare verde inchis primavara si vara si galbene la sfarsitul toamnei. Frunzele plantelor de Plumeria rubra cad in timpul ierii (sunt cazatoare), urmand ca odata cu venirea primaverii acestea sa reapara.
Inflorirea la Frangipani are loc de la inceputul verii pana la sfarsitul toamnei (iunie-octombrie).
Florile au aspect de palnie cu cinci petale, diametru de 5-7 cm, cresc grupate in inflorescente de 25-30 flori in partea superioara a ramurilor, sunt placut parfumate, colorante in alb cu centrul galben, galben, roz sau rosu. Dupa trecerea florilor apar fructele de tip pastaie (15-17 cm lungime), ce contin semintele.
Temperatura mimina tolerata de catre plantele de Plumeria rubra este de -1°C. La noi in tara, de primavara pana toamna, plantele de Frangipani se pot cultiva doar la ghiveci/container in spatii deschise: terase, balcoane sau gradini, urmand ca odata cu scaderea temperaturii (sfarsitul toamnei), acestea sa fie amplasate in spatii protejate (sera, solar, veranda, etc.). La temperaturi mai scazute de 10°C, plantele de Plumeria isi vor pierde frunzele, dar primavara vor aparea altele.
Substratul pentru plantele de Plumeria rubra trebuie sa fie bine drenat, poros (pentru a evita excesul de apa de la nivelul radacinilor), cu fertilitate moderata. pH – ul recomandat este slab acid – neutru- slab alcalin.
Transplantarea se poate realiza primavara, cand radacinile au ocupat in intregime vasul de cultura. In acel moment se va folosi un ghiveci de dimensiuni mai mari decat precedentul si un substrat proaspat. In momentul transplantarii este nevoie de o atentie sporita asupra radacinilor, care sunt foarte fragile, respectand aceeasi adancimea de plantarea. Se recomanda udarea cu o cantitate mai mare de apa dupa transplantare.
Udarea in perioada de crestere si inflorire la Plumeria rubra se realizeaza folosind cantitati moderate de apa, la intervale regulate de timp, lasand sa se usuce substratul de la suprafata ghiveciului intre doua udari, evitand astfel exesul de apa de la nivelul radacinilor, care afecteaza grav aceasta planta. In sezonul rece, udarea se face la intervale mai mari de timp, astfel incat substratul sa fie mentinut aproape uscat.
Lumina este factor important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Frangipani. Acestea prefera spatiile luminoase sau semiumbrite, cu soare cel putin 5 ore pe zi. Amplasarea plantelor de Plumeria in spatii cu lumina insuficienta – umbrite, influenteaza negativ inflorirea (plantele nu infloresc).
Inmultirea la Plumeria rubra se poate realiza prin seminte sau butasi (10-15 cm lungime).
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Plumeria rubra se realizeaza folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori (cu o concentratie mai mare de fosfor pentru a stimula inflorirea), de 1-2 ori pe luna, in perioada de crestere si inflorire, si se stopeaza in perioada de repaus vegetativ.
Daunatori: Acarieni, etc.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Plumeria rubra – Frangipani: ghid de ingrijire, inmultire