iun. 30 2011
Primula: ingrijire, inmultire, udare, fertilizare
Familia: PRIMULACEAE
Demumire populara: Primula
Denumire stiintifica: Primula spp.
Origine: Primula este o planta originara din Europa si Asia.
Proprietati ornamentale: primulele sunt plante cultivate ca plante anuale (traiesc un singur an) dar si ca plante perene (traiesc mai multi ani). Florile sunt viu colorate, ele apar in perioada de iarna-primavara (decembrie-aprilie).
Substratul (pamantul) pentru primule trebuie sa fie format din pamant de gradina amestecat cu turba, pamant de frunze si nisip, cu un pH neutru.
Udarea trebuie realizata folosind cantitati suficiente de apa, Primula este o planta iubitoare de apa, de aceea se recomanda ca substratul sa fie mentinut in permanenta reavan.
Temperatura optima pentru imflorire a plantei trebuie sa nu depaseasca 15-16 ºC. In perioada de repaus (cand dispar florile) temperatura nu trebuie sa depaseasca 16-17 ºC.
Lumina este un factor foarte important in cresterea si inflorirea Primulelor. Primula obconica este o varietate care nu suporta razele soarelui sa bata direct pe planta, ea prefera locurile umbrite. Primula malacoides este o varietate care iubeste soarele.
Inmultirea se face prin seminte care se seamana in perioade diferite in functie de specie: Primula obconica in ianuarie-aprilie iar Primula malacoides in iunie-iulie. Atentie semintele de primula nu se acopera dupa semanat, ele rasar la lumina in aproximativ doua saptamani.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca de doua ori pe luna in perioada cand planta infloreste si sa se intrerupa in perioada de repaus.
La Primula se vor administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie).
Boli si daunatori:
Insecte daunatoare: Afidele (paduchii de plante).
Acarienii: pot ataca planta, mai des intalnit este – Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) care se combate eficient cu acaricide spcifice.
Boli: Putregaiul (Botrytis spp.), este semnalat de dungile gri ce apar pe frunze sau pe flori.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Specii si varietati:
Primula acaulis- este o planta mica originar din partea de Sud a Europei. Se cultiva ca floare in gradini si parcuri dar si ca floare-planta de apartament prin cultura fortata (dupa ce se trec florile o plantam in gradina).
Primula obconica – este o planta cu inaltime de 30-40 cm, cu frunze rotunjite lungi de 8 cm si flori parfumate de persista din luna decembrie pana in luna mai;
Primula malacoides – este o planta mai mica decat P. obconica, are frunze lungi si ovale, flori mici si foarte parfumate;
Primula x polyantha – este reprezentata de varietati ale hibridarilor dintre digerite specii de primule;
Primula sinensis – are inaltime de 20 cm, frunze lungi si flori roz sau rosii cu galben in centru.
Atentie!!!
– Excesul de apa si lipsa curentilor de aer favorizeaza aparitia mucegaiului;
– Pentru a prelungi perioada de inflorire se recomanda inlaturarea florilor vestejite si a frunzelor ingalbenite sau moarte;
– Se recomanda ca germinarea semintelor sa se faca la temperaturi mai mici de 20 ºC.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Primula: ingrijire, inmultire, udare, fertilizare