apr. 23 2020
Rachitica – Physostegia virginiana: ghid de ingrijire
Familia: LAMIACEAE
Demumire populara: Rachitica, Planta ascultatoare, Cap de dragon fals
Denumire stiintifica: Physostegia virginiana
Origine: Physostegia virginiana este o planta originara din America de Nord.
Proprietati ornamentale: Physostegia virginiana este o planta perena, rizomatoasa, compacta, ce poate ajunge la inaltimi de 90-120 cm.
Plantele de Physostegia virginiana sunt cultivate ca plante decorative prin flori, plantate in gradini, direct in sol (planta acoperitoare de sol, borduri, rocarii, stancarii).
Intrucat plantele de Rachitica se pot inmulti foarte usor prin rizomi sau prin autoinsamantare, devenind agresive, se poate recurge la taierea florilor uscate (cu grija sa nu cada seminte uscate) si a plantelor mici ce apar la baza.
Frunzele sunt inguste, lanceolate, serate (cu dinti pe margine), cu lungimea de 8-13 cm, de culoare verde inchis.
Inflorirea plantelor de Rachitica are loc de vara pana toamna (iunie-septembrie).
Florile apar in partea superioara a tijelor florale, grupate in raceme (inflorescente de tip ciorchine), au forma tubulara, infloresc din partea de jos a inflorescentei spre partea superioara si pot fi colorate in alba sau roz.
Fructele sunt de tip capsula, in ele gasindu-se semintele de forma sferica si culoare neagra.
Substratul se recomanda sa fie bine drenat, usor, bogat in substante nutritive, cu fertilitate moderata si un pH slab acid-neutru. Plantele de Physostegia virginiana pot tolera si solurile sarace.
Udarea plantelor de Physostegia virginiana se face folosind cantitati moderate de apa, astfel incat solul sa fie mentinut reavan, acestea pot tolera si perioade scurte de seceta.
Lumina este un factor important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Rachitica, ele prefera spatiile luminoase, insorite sau semi-umbrite, dar le poate tolera si pe cele umbrite.
Inmultirea plantelor de Physostegia virginiana se realizeaza prin seminte sau rizomi.
Fertilizarea se poate realiza o data pe luna, in perioada de crestere, folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori.

Fig. 1 Rachitica (Physostegia virginiana)

Fig. 2 Rachitica (Physostegia virginiana)

Fig. 3 Rachitica (Physostegia virginiana)
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Rachitica – Physostegia virginiana: ghid de ingrijire