mart. 25 2016
Obtinerea rasadurilor de Craite (Tagetes)
Craitele „Ferfenii” sunt plante erbacee anuale sau perene, cu crestere rapida, ce pot ajunge pana la 1-1.2 m (in functie de specie).
Tagetes sunt cultivate ca flori de gradina, pentru amenajarea gradinilor, parcurilor, rondurilor, in ghivece, jardiniere sau ca flori taiate.
Tagetes patula (0.3-0.5 m inaltime) este specia care se cultiva cel mai mult la noi in tara (Romania) datorita frumusetii florilor sale si a perioadei lungi de inflorire.
Inflorirea Craitelor are loc de vara pana toamna (iulie-octombrie), florile au un diametru de 5-6 cm, pot fi simple sau battue, de culoare galben, portocaliu, risu inchis, sau bicolore.
Inmultirea la Tagetes se face prin seminte.
Pentru o crestere optima Craitele au nevoie de sol bogat, reavan si o fertilizare regulata.
Substratul optim pentru Craite trebuie sa fie bine drenat, cu fertililate medie, umiditate moderata si un pH intre 6-6,5. Se recomanda: Turba pentru semanat KEKKILA; Klasmann-Deilmann (KTS 3 STANDARD).
Semanarea semintelor de Craite se poate face incepand din luna Februrie si pana la sfarsitul lunii Mai.
Semintele de Tagetes se pot semana primavara (februarie-aprilie), in spatii protejate calde (sere, solarii, apartamente, verande, holuri luminoase) sau direct in sol (afara) dupa trecerea ingheturilor (dupa 20 aprilie).
In conditii optime, germinarea semintelor de Craite dureaza intre 5-14 zile.
Semanarea semintelor de Craite „Ferfeni” in spatii acoperite, se face in luna Februarie, in vase (ghivece) umplute cu un substrat bine drenat si reavan.
Dupa semanare, semintele de Craite se acopera cu un strat subtire de substrat (acestea nu au nevoie de lumina pentru a germina).
Dupa semanare se uda prin pulverizare cu grija cu o solutie de fungicid – Previcur Energy, ce are rolul de a prevenii aparitia Caderii rasadurilor (Pythium ultimum). Urmatarea udare cu Previcur Energy se va face la 5-10 zile de la rasarire, dupa ce au aparut primele frunze adevarate.
Temperatura optima pentru germinarea semintelor de Tagetes este de 21ᵒC, astfel, germinarea poate avea loc intre 3-12 zile.
Semanarea semintelor direct afara, se face dupa 20 Aprilie – 1 Mai. Pentru rasadurile obtinute direct afara, adancimea de plantare a semintelor de Tagetes trebuie sa fie de 5-6 mm, iar distanta intre plante de 25-30 cm.
Temperatura optima in perioada de crestere trebuie sa varieze intre 18-20ᵒ.
Transplantarea rasadurilor se poate realiza dupa 4-5 saptamani de la semanare (cand avem frunze adevarate). Repicarea (transpalntarea) rasadurilor de Craite se impune numai cand semintele au fost semanate prea des, noile plante nu au spatiu suficient pentru dzvoltare, sau se doreste un alt spatiu de cultura.
Transplantarea afara se poate efectua doar dupa ce nu mai exista risc de inghet (luna mai).
Locatia perfecta pentru cultura Craitelor poate fi reprezentata de spatii luminoase, insorite dar si semiumbrite (pentru rasaduri).
Rasadurile de Craite „Ferfeni” trebuie ferite de actiunea directa a razelor de soare pana cand ajung la inaltimi de 10-12 cm. Amplasarea rasadurilor in spatii foarte luminoase, poate conduce la o inflorire prematura, zilele scurte ajutand la cresterea compacta a plantei si la o inflorire bogata.
Se recomanda ciupirea plantelor pe toata perioada de vegetatie pentru a stimula ramificarea.
Inlaturarea florilor trecute (uscate) este utila pentru a prelungi perioada de inflorire.
Udarea substratului de cultura al Craitelor trebuie realizata cu cantitati suficiente de apa, mai ales in perioadele calduroase din an. Se recomanda ca intre doua udari sa se lase substratul la suprafata sa se usuce.
Fertilizarea rasadurilor de muscate se face dupa aparitia frunzelor adevarate foliar (pe frunze) cu Cropmax.
ATENTIE !!! Pentru limitarea alungirii rasadurilor si obtinerea de internoduri scurte se pot aplica cu mare precautie (o procedura cu multe riscuri ce presupune exterienta si teste) regulatori de crestere diversi pe baza de: clormequat clorură, ancymidol, paclobutrazol, uniconazol, etc. Atentie !!! aplicarea necorespunzatoare a regulatorilor de crestere poate conduce la o blocare pe o perioada lunga a cresterii si infloririi plantei.
Boli: Alternariozele, Putregaiurile, Caderea rasadurilor (Pythium ultimum), etc.
Daunatori: Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), Tripsi, Minatoare, Afide-Paduchi de plante, Musculita alba, etc.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Obtinerea rasadurilor de Craite (Tagetes)