mart. 25 2016
Obtinerea rasadurilor de Panselute (Viola)
Panselutele sunt plante anuale, biennale sau perene, ce se dezvolta sub forma de rozeta, ce pot ajunge la 30-50 cm inaltime. Ele sunt cultivate ca flori de gradina, plantate direct in sol, in ghivece sau jardiniere.
Florile de Panselute, frumos colorate, fac ca aceasta floare sa fie una foarte indragita. Viola se cultiva adesea singura sau impreuna cu alte flori, pentru a decora gradinilie, spatiile verzi, parcurile, rondurile, bordurile, aleile sau balcoanele.
Inflorirea Panselutelor are loc primavara-vara, sau toamna, iar la unele specii si primavara si toamna.
Florile de Panselute au cinci petale inegale, colorate intr-o singura culoare, bicolore sau multicolore.
Inmultirea la Viola se face prin seminte, butasi de tulpina sau divizarea tufei.
Substratul folosit pentru cultivarea Panselutelor trebuie sa fie bine drenat, cu fertilitate buna si un pH intre 5,5-6. Se recomanda: Turba pentru semanat KEKKILA; Klasmann-Deilmann (KTS 3 STANDARD), etc.
Semanarea semintelor de Viola se face incepand cu lunile mai-iulie, pentru plantele care vor inflori primavara din anul urmator.
Semintele se seamana in rasadnite sau pepiniere, apoi se acopera cu un strat foarte subtire de substrat.
Semintele de Viola germineaza in 10-14 zile de la semanat, in conditii optime de temperatura (18°C) si umiditate (substrat reavan). Lumina nu este necesara pentru germinarea Panselutelor.
Repicarea/transplantarea rasadurilor se face dupa 4-5 saptamani de la rasarire (cand au deja cateva frunze adevarate), ele se pot in repica in pepiniere, in ghivece sau tavite alveolate, unde vor ramane pana la plantarea definitiva (toamna sau primavara).
Distanta de plantarea a rasadurilor de Panselute este de 15-20 cm intre plante.
Temperatura optima pentru germinarea semintelor de Panselute poate varia intre 18-20°C. Noptile cu temperaturi mai scazute previn alungirea rasadurilor. In perioada sezonului rece, dupa aparitia mai multor frunze adevarate, o temperatura mai scazuta (15°) ajuta la stimularea infloririi.
Lumina este un factor important in cresterea si inflorirea Panselutelor. Ele prefera locurile insorite, unde razele de soare pot ajunge direct la plante, dar pot suporta si locurile cu semi-umbra.
Udarea Panselutelor se face cu cantitati moderate de apa, pentru a mentine substratul reavan.
Alternarea perioadelor de umiditate mai mare a substratului, cu unele de uscaciune (fara a se ajunge la ofilirea rasadurilor), ajuta la dezvoltarea sistemului radicular al plantelor.
Fertilizarea rasadurilor de muscate se face dupa aparitia frunzelor adevarate foliar (pe frunze) cu Cropmax.
Fertilizarea la Viola in perioada de crestere vegetativa se poate face utilizand ingrasaminte bogate in azot si calciu. Daca se observa o incretire a frunzelor inainte de transplantarea rasadurilor, se recomanda fertilizarea cu azotat de calciu.
ATENTIE !!! Pentru limitarea alungirii rasadurilor si obtinerea de internoduri scurte se pot aplica cu mare precautie (o procedura cu multe riscuri ce presupune exterienta si teste) regulatori de crestere diversi pe baza de: daminozide, ancymidol, etc. Atentie !!! aplicarea necorespunzatoare a regulatorilor de crestere poate conduce la o blocare pe o perioada lunga a cresterii si infloririi plantei.
Boli
Alternarioze (Alternaria spp.), Putegaiul cenusiu (Botrythis spp.), Cercosporioza (Cecospora spp.); etc.
Daunatori: Afide, etc.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Obtinerea rasadurilor de Panselute (Viola)