Horticultorul.ro

aug. 06 2015

Romanita (Anthemis tinctoria): ingrijire, inmultire

Romanita-Anthemis tinctoriaFamilia: ASTERACEAE, COMPOSITAE

Demumire populara: Romanita, Musetel galben, Musetel de Aur, Golden Marguerite

Denumire stiintifica: Anthemis tinctoria sin. Cota tinctoria

Origine: Anthemis tinctoria este o planta originara din Europa (zona Mediteraneana) si partea Vestica a Asiei.

Proprietati ornamentale: Anthemis tinctoria este o planta erbacee perena, cultivata ca planta bienala, ce poate ajunge la inaltimi de 60-80 cm.

Anthemis tinctoria (Musetelul galben), este o planta erecta, cu crestere moderata, aspect de tufa (manunchi), cultivata in gradini,  spatii verzi sau ca floare taiata.

Tulpinile sunt subtiri, ramificate, ajung la inaltimi de 60 cm, in varful lor lor apar florile.

Frunzele sunt serate, adanc divizate, alterne, cu aspect de feriga (dantela), de culoare  gri-albastrui, pubescente pe partea inferioara, cu un miros placut.

Florile de Romanita apar vara (iulie) si dureaza pana la inceputul toamnei, sunt hermafrodite, polenizate de catre albine sau insecte mici si au culoarea galbena.

Se recomanda indepartarea florilor ofilite si uscate, pentru a determina cresteri noi si pentru a prelungi perioada de inflorire.

Semintele apar dupa trecerea florilor si ajung la maturitate  toamna (septembrie-octombrie).

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, nisipos-mediu argilos, cu pH slab alcalin-neutru. Plantele de Anthemis tinctoria  tolereaza perioade scurte de seceta si solurile cu fertilitate mai scazuta.

Udarea trebuie sa se realizeze cu cantitati moderate de apa, astfel incat substartul sa fie mentinut uscat-reavan. O udare excesiva poate duce la aparitia bolilor de sol si putrezirea radacinilor.

O temperatura sub -15ºC provoaca moartea plantei de Romanita.

In sezonul rece (iarna) se recomanda mulcirea plantelor de Anthemis tinctoria, protejandu-le astfel  de temperaturi < -15 ºC.

Lumina este un factor important in cresterea si inflorirea acestei plante. Anthemis tinctoria se planteaza in spatiile insorite, unde planta se afla sub actiunea directa a razelor de soare.

Inmultirea se face prin divizarea tufei (primavara sau toamna), la un interval de 2-3 ani,  prin seminte, care se seamana primavara afara (aprilie) sau in sere calde (februarie). Inmultirea la Anthemis tinctoria  se mai poate realiza prin butasi (primavara sau la inceputul toamnei).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Anthemis tinctoria se poate face o data pe luna in timpul perioadei de vegetatie, folosind ingrasamine lichide, hidrosolubile pentru plante cu flori, sau ingrasaminte cu eliberare prelungita.

Boli: boli de sol; etc.

Daunatori: afide; etc.

Romanita-Anthemis tinctoria_2

Fig. 1 Romanita  (Anthemis tinctoria)

Romanita-Anthemis tinctoria_2

Fig. 2 Romanita  (Anthemis tinctoria)

Romanita-Anthemis tinctoria_2

Fig. 3 Romanita  (Anthemis tinctoria)

Romanita-Anthemis tinctoria_2

Fig. 3 Romanita  (Anthemis tinctoria)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Romanita (Anthemis tinctoria): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii