dec. 12 2021

Salvia farinacea – Salvie albastra: ghid de ingrijire

Familia: LAMIACEAE

Demumire populara: Salvia, Salvia albastra

Denumire stiintifica: Salvia farinacea

Origine: Salvia farinacea este o planta originara din Mexic.

Proprietati ornamentale – Salvia farinacea este o planta erbacee perena sau anuala, ce poate avea inaltimi intre 50-70 cm.

Salvia farinacea este o planta cultivata frecvent in gradini sau parcuri (ronduri), direct in sol sau in containere (ghivece).

Frunzele sunt ovat-lanceolate, cu lungimi de pana la 6-7 cm, de culoare gri-verzui

Inflorirea la Salvia albastra are loc incepand de la sfarsitul primaverii (mai) si dureaza pana toamna (septembrie).

Florile cresc in partea superioara a tulpinii florale, grupate in raceme terminale, lungi de 10-20 cm, de culoare albastru-violet si miros placut. Pentru prelungirea  perioadei de inflorire, se recomanda inlaturarea florilor ofilite.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, bogat in substante nutritive.

Udarea se face cu cantitati moderate de apa, astfel incat solul sa fie mentinut uscat-reavan. Excesul de apa poate cauza ingalbenirea si caderea frunzelor.

Lumina este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea Salvie albastre. Aceasta prefera spatiile luminoase, insorite sau semiumbrite.

Inmultirea  la Salvia farinacea se face prin butasi sau seminte.

Inmultirea prin butasi se practica pentru a grabi momentul de inflorire al plantelor. Recoltarea butasilor se face ianuarie-februarie din plante vechi (plante mama) tinute peste iarna. Butasii se planteaza in vase (ghivece) umplute cu substrat pentru inradacinare, urmand a se planta in gradina sau ghivece dupa ce a trecut pericolul de inghet.

Inmultirea prin seminte se face prin semanarea semintelor (cu 6-8 saptamani inainte de ultimul inghet) in rasadnite sau ladite amplasate in spatii incalzite. Semintele vor germina in circa 2 saptamani de la semanare la o temperatura de 18-21°C.

Semintele de Salvia farinacea se pot acoperi dupa semanare cu un strat foarte subtire de substrat (pentru a mentine umiditate).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile speciale pentru plantele cu flori.

Boli: Fainarea.

Daunatori: Melci, Limacsi.

Fig. 1 Salvia albastra (Salvia farinacea)

Fig. 2 Salvia albastra (Salvia farinacea)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Salvia farinacea – Salvie albastra: ghid de ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii