mart. 27 2022

Scindapsus pictus – sfaturi utile de ingrijire, inmultire

Familia: ARACEAE

Denumire populara: Vita de vie de argint, Filodendron de argint

Denumire stiintifica:  Scindapsus pictus

Origine: Scindapsus pictus este o planta originara din padurile tropicale din SE Asiei.

Scindapsus pictus este cultivata la noi in tara ca planta de apartament, decorativa prin frunze si port.

Plantele de Scindapsus pictus sunt plantate cultivate adesea in vase ornamentale sau in cosuri supendate (planta agatatoare).

Proprietati ornamentale: Scindapsus pictus este o planta curgatoare perena, care in apartamente, poate ajunge la 1,5-3 m lungime.

Frunzele sunt de dimsiuni mari, cordiforme (forma de inima), groase, pe partea superioara colorate in verde inchis cu pete argintii, iar pe cea inferioara, verde deschis.

Pentru un aspect compact al plantei, se recomanda plantarea mai multor plante intr-un singur ghiveci  (plante de Scindapsus pictus ramifica greu).

Pentru a corecta lungimea tulpinilor, se recomanda taierea plantelor de Scindapsus pictus, primavara, inaintea perioadei de crestere.

Substratul optim pentru Scindapsus pictus trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de gradina si nisip, cu fertilitate moderata si un pH neutru.

Transplantarea se poate realiza primavara, doar atunci cand radacinile plantei au ocupat in intregime ghiveciul, inlocuind vasul de cultura cu unul de dimensiuni mai mari, si substratul, cu unul proaspat.

Udarea la Scindapsus pictus se face cu moderatie, astfel incat substratul sa fie reavan-uscat. Se recomanda ca intre doua udari sa se astepte uscarea substratului de la suprafata. In perioada calda a anului, se poate pulveriza cu apa pe frunze, intrucat aceste plante prefera o umiditate atmosferica ridicata (50-55%).

Pe timpul iernii, udarea se realizeaza la intervale mai mari de timp folosind cantitati reduse de apa. Udare excesiva in perioada rece a anului, poate duce la ingalbenirea si caderea frunzelor, putrezirea radacinilor si chiar moartea plantei.

Temperatura optima pentru Scindapsus pictus poate varia intre18-29℃, temperatura minima tolerata este de 15℃.

Lumina este importanta pentru cresterea si colorarea frumoasa a frunzelor de Scindapsus pictus. Aceasta prefera spatiile cu lumina indirecta sau luminoase, dar ferite de actiunea directa a razelor de soare, mai ales la orele pranzului (pe timpul verii). Amplasarea plantelor de Scindapsus pictus in spatii cu lumina slaba, coduce la slaba colorare a frunzelor, acestea devenind palide.

Inmultirea la Scindapsus pictus se face prin butasi prelevati din tulpinile plantei sau prin marcotaj (primavara sau vara).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se realizeaza de 1-2 ori pe luna (primavara si vara), folosind un ingrasamant specific pentru plantele decorative prin frunze.

Daunatori: Paduchii lanosi.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Filodendron de argint (Scindapsus pictus)

Fig. 2 Filodendron de argint (Scindapsus pictus)

Fig. 3 Filodendron de argint (Scindapsus pictus)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Scindapsus pictus – sfaturi utile de ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii