aug. 10 2019

Sedum pachyclados: sfaturi ingrijire, inmultire, cultivare

Familia: CRASSULACEAE

Denumire populara:  Sedum, Iarba grasa,  Floare grasa, Diamantul alb

Denumire stiintifica: Sedum pachyclados sin.  Rhodiola pachyclados

Origine Sedum pachyclados este o planta originara din Pakistan si Afganistan.

Sedum pachyclados este cultivata atat ca planta de apartament cat si ca planta de exterior plantata in: jarniniere, rocarii, stancarii, ca planta acoperitoare de sol, etc.

Proprietati ornamentale – Sedum pachyclados este o planta erbacee perena, cu crestere compacta, cu tulpini si frunze suculente, ce poate ajunge la  inaltimi de pana la 15 cm.

Frunzele apar in partea superioara a tulpinilor ce au inaltimi reduse. Frunzele sunt suculente, cresc sub forma de rozeta si au culoarea gri-albastru-verzui.

Florile apar in iulie si august, grupate in varful tulpinilor, au forma de stea si culoarea alba.

Partea aeriana a plantei de Rhodiola pachyclados moare odata cu venirea iernii, rasarind din nou in primavara urmatoare.

Substratul (pamantul)  pentru Sedum pachyclados trebuie sa fie bine drenat, afanat, nisipos, cu fertilitate medie si un pH slab acid-neutru-alcalin. Se recomanda folosirea unui substrat specific plantelor suculente si cactusilor.

Transplantarea pentru plantele cultivate in ghivece se poate face primavara, daca radacinile lor au ocupat in intregime vasul de cultura.

Udarea se realizeaza cu cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie reavan. Udarea se repeta cand substratul de la suprafata s-a uscat. Iarna, udarea se face la intervale mai mari de timp si cu cantitati mai reduse de apa.

Lumina este foarte importanta pentru cresterea si inflorirea plantelor de Sedum pachyclados. Acestea prefera spatiile luminoase, ferite de actiunea directa a razelor de soare  la orele amiezii.

Inmultirea  la Sedum pachyclados se face prin divizarea tufei, butasi sau seminte.

Divizarea tufei se poate realiza primavara (aprilie-mai) la plantele de 3-4 ani.

Inmultirea prin butasi (8-10 cm) se realizeaza prin taierea varfurilor tulpinilor, care se planteaza intr-un amestec de turba si nisip pana la inradacinare.

Inmultirea prin seminte se poate realiza primavara (martie) in sere, solarii calde sau direct in pamant (mai-iunie). Semintele de Sedum germineaza la o temperatura de 15°C in cca. 15-20 de zile.

Fertilizarea se realizeaza de primavara pana toamna, o data pe luna, folosind ingrasaminte cu eliberare lenta sau ingrasaminte lichide specifice plantelor suculente.

Daunatori: Melci, Limax, etc.

Fig. 1 Sedum pachyclados

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Sedum pachyclados: sfaturi ingrijire, inmultire, cultivare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii