ian. 29 2022
Sedum spurium: ingrijire
Familia: CRASSULACEAE
Denumire populara: Stonecrop, Sedum, Stonecrop caucazian
Denumire stiintifica: Sedum spurium
Proprietati ornamentale: Sedum spurium este o planta erbacee perena, compacta, cu crestere lenta, inaltime redusa, 10-15 cm si o intindere de pana la 50-60 cm.
Sedum spurium este o planta cultivata in exterior, plantata in ghivece, rocarii, stancarii, borduri sau ca planta acoperitoare de sol.
Frunzele sunt simple, obovate, alterne, carnoase, dintate spre varf, cu lungimi de 2-2,5 cm, foarte decorative, de culoare verde in centru, iar la exterior cu margini roz.
Coloritul frunzelor se obtine daca plantele sunt amplasate in spatii insorite.
Florile apar de la sfarsitul primaverii pana la sfarsitul verii, grupate in inflorescente in partea superioara a tijelor florale, au dimensiuni reduse (1,5-1,8 cm), forma de stea si culoare roz sau rosie.
Substratul/solul pentru Sedum spurium trebuie sa fie bine drenat, afanat, nisipos (specific plantelor suculente), fertilitate moderara si un pH neutru-alcalin.
Plantele cultivate in ghivece, se pot transplanta primavara, daca radacinile lor au ocupat in intregime vasul de cultura.
Udarea plantelor de Sedum spurium se realizeaza la intervale regulate de timp, folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan-uscat (in perioada verii), fara a cauza exces de umiditate la nivelul radacinilor, lasand substratul sa se usuce intre doua udari.
Pentru perioada rece din an, udarile se face la interval mari de timp sau se stopeaza.
Lumina este un factor important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Sedum spurium. Acestea prefera spatii luminoase, insorite, unde razele soarelui pot ajunge cu usurinta la planta, dar poate tolera si spatiile semiumbrite.
Inmultirea la Sedum spurium se face prin butasi (vara), prin divizarea tufei (primavara) sau prin seminte.
Fertilizarea se realizeaza de primavara pana toamna, o data pe luna, folosind ingrasaminte cu eliberare lenta sau ingrasaminte lichide specifice plantelor suculente.
Daunatori: Melci, Limax, Cosenila fainoasa, etc.

Fig. 1 Sedum spurium
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Sedum spurium: ingrijire