nov. 02 2013

Skimmia japonica – ingrijire, udare, fertilizare

Skimmia japonica reevesiana-flowerFamilia: RUTACEAE

Demumire populara: Skimmia

Denumire stiintifica: Skimmia japonica

Origine: Skimmia japonica este o planta originara din Japonia, Coreea, China.

Proprietati ornamentale: Skimmia japonica este un arbust ce poate ajunge si la 1-1,5 m inaltime. Frunzele sunt persistente situate de-o parte si de alta a tulpinilor, au culoarea verde inchis si contin uleiuri aromatice, motiv pentru care frunzele au un miros placut. Florile au culoarea alba si apar primavara-vara (mai–iunie), placut mirositoare.  Dupa caderea florilor pot aparea fructele (pe exemplarele femeiesti), doar cand avem o planta cu flori barbatesti si alta cu flori femeiesti pentru a avea loc polenizarea (este o planta unisexuat dioica). Florile sunt bohate in nectar si polen si sunt vizitate/preferate de albine si bndari.  Fructele rezultate sunt sferice de culoare alba, galbena, rosie sau portocalie.

Skimmia japonica este o planta care suporta plantarea direct in gradini (pe perioada calduroasa din an), langa garduri, sau in ghivece. Iarna este afectata de temperaturi sub -15℃ si trebuie mutata in locuri racoroase, fara risc de inghet sau protejata.

Substratul (pamantul) pentru Skimmia trebuie sa fie format dintr-un amestec de turba acida, pamat pentru flori si nisip. Pentru Skimmia se poate achizitiona un substrat pentru plante ce prefera pH acid. Solul trebuie sa fie bine drenat cu un pH acid pana la neutru (5-6,8).

Transplantarea se recomanda se se realizeze la intervale mai mari de timp (2-3 ani), dar anual se poate inlocui substratul de la suprafata ghiveciului.

Udarea Skimmiei se face moderat numai cand substratul este uscat la suprafata.

Temperatura pentru Skimmia pe timpul iernii poate ajunge si la  -15℃, iar vara suporta temperaturi de 29-30℃.

Lumina este importanta pentru cresterea si inflorirea Skimmiei. Skimmia prefera spatiile cu lumina suficienta, cu semiumbra, ferite de razele soarelui. Plantata in gradina prefera umbra si semiumbra (plantele trebuiesc ferite de lumina directa a soarelui arzator de vara care le provoaca arsuri).

Inmultirea Skimmiei se face prin seminte (semanata toamna) sau prin butasi semilemnificati  la sfarsitul verii.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se realizeaza de 3-4 ori vara folosind ingrasamant specific pentru plantele ce perfera soluruile acide.

Daunatori:

Acarienii plantelor;

Paduche testos.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Specii si varietati:

  • Skimmia japonica frunze verzi, flori albe si fructe rosii (fructificarea are loc numai daca exista plante de ambele sexe);
  • Skimmia japonica ‚Reevesiana’varietate cu frunze verde-intunecat si fructe rosii (ce persista pe planta atat toamna cat si iarna) ce atinge inaltimea de 1 metru cu diametrul plantei de 0.9 m (Vezi fig.);
  • Skimmia japonica ‘Rubella’ (Vezi fig.).

ATENTIE !!!

  • Actiunea directa a razelor de soare poate cauza ingalbenirea frunzelor;
  • Datorita ritmului lent de crestere Skimmia se taie primavara numai daca este necesara corectarea formei coroanei;
  • Fructele si frunzele sunt toxice.
Skimmia japonica reevesiana

Fig. 1 Skimmia japonica „Reevesiana”

Skimmia japonica Rubella

Fig. 2 Skimmia japonica ‘Rubella’

Skimmia japonica Rubella

Fig. 3 Skimmia japonica ‘Rubella’

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Skimmia japonica – ingrijire, udare, fertilizare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii