apr. 23 2015

Streptocarpus: ghid complet ingrijire, inmultire

streptocarpus-ingrijireFamilia: GESNERIACEAE

Demumire populara: Streptocarpus

Denumire stiintifica: Streptocarpus spp.

Origine: Streptocarpus cuprinde aproximativ 150 specii de plante originare din Sudul si Centrul Africii, Madagascar si Asia.

Proprietati ornamentale speciile de Streptocarpus sunt plante perene cu aspect de tufa ce pot ajunge la inaltimi de 30-45 cm. Denumirea acestui gen provine cuvintele strepto=rasucite, carp=fructe.

Genul Strptocarpus cuprinde specii de apartament cultivate in ghivece (putin adanci), pentru florile sale foarte decorative, cu aspect de trompeta si frumos colorate.

Frunzele sunt dese, eliptice, catifelate de culoare verde. Daca frunzisul este prea des, se pot rupe o parte din frunze pentru a inlesni inflorirea.

Florile sunt formate din cinci petale, cu aspect de trompeta (clopotel), colorate diferit de la  violet, mov, roz la alb. Streptocarpus infloreste de primavara pana toamna daca primeste conditiile favorabile.

Hibrizii acestui gen au petalele colorate in doua culori, pot fi cu marginile ondulate si florile mai mari.

Pentru un aspect placut al plantei si pentru a prelungi inflorirea, se recomanda inlaturarea  frunzelor si florilor ofilite de la baza plantei.

Cele mai multe specii de Streptocarpus nu mai infloresc iarna, in aceasta perioada pot sa se usuce si o parte din frunze, planta intrand intr-o perioada de repaus.

De la unele specii de Streptocarpus (cele cu tija lunga) se pot folosi florile ca flori taiate.

Substratul (pamantul) pentru Streptocarpus trebuie sa fie bogat in substante nutritive si bine drenat. Se poate folosi un amestec de turba, pamant de frunze si nisip, cu un pH ce variaza intre 5,5-7. Transplantarea se poate  realiza primavara, daca este nevoie, folosind un vas (nu foarte adanc) putin mai mare decat cel folosit anterior. La baza vasului trebuie sa se aseze un strat de pietris pentru a asigura scurgea cu usurinta a excesului de apa.

Udarea se face cu moderatie, numai cand substratul este uscat la suprafata. Momentul prielnic pentru a uda Streptocarpus este atunci cand frunzele incep sa se ofileasca. Excesul de apa din farfuria vasului trebuie indepartat. Udarea pe timpul iernii trebuie sa se faca rar.

In perioada calda a anului Streptocarpus necesita o umiditate atmosferica ridicata. Aceasta se poate obtine prin asezarea ghiveciului intr-o tavita cu pietris umed.

Temperatura optima pentru Streptocarpus poate varia intre 18-25°C. Daca iarna temperatura scade sub 13°C, timp de 7-10 zile, planta intra in perioada de repaus. Pentru a evita aceasta perioada trebuie ca temperatura pe timpul iernii sa nu scada sub 15°C.

Lumina este importanta pentru Streptocarpus, acesta trebuie amplasat in spatii luminoase, pe pervaze cu expozitie estica sau vestica,  ferite de actiunea directa a razelor de soare.

Inmultirea  la Streptocarpus se poate realiza prin butasi de frunza, seminte sau prin divizarea tufei (plantele mature – la unele specii).

Butasii se preleveaza primavara, din frunze tinere situate in centrul plantei. Butasii se planteaza intr-un substrat de nisip, se amplaseaza in spatii luminoase si se uda pana cand apar primele radacini (4-6 saptamani).

Semintele (se gasesc intr-o capsula rasucita) se seamana pe un substrat(turba) pregatit in prealabil, apoi se uda. Dupa semanare nu este necesara acorerirea semintelor, eventual, se poate acoperi vasul cu o folie pentru a crea o temperatura si o umiditate optime pentru germinarea semintelor. Germinarea poate dura pana la 10-15 zile.

Divizarea tufei se poate realiza primavara, la plantele mature.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze de 2 ori pe luna. In perioada de crestere si inflorire se recomanda utilizarea de ingrasaminte mai bogate in potasiu. Streptocarpus nu necesita fertilizare in sezonul rece (iarna).

Se pot folosi ingrasaminte lichide sau batoane fertilizante specifice plantelor cu flori.

Boli

Putrezirea cauzata de Pythium spp, boala  apare in conditii de umiditate crescuta (in spatii protejate);

Putregaiul cenusiu (Botrytis spp.); etc.

Daunatori

Paduchele lanos su Cosenile fainoase – combaterea acestora se face cu insecticide specifice din clasa neonicotinoizi. Administrarea foliara (pe frunze) a insecticidelor se face impreuna cu un adjuvant penetrant. Administrarea la sol prin udare cu solutie de insecticid din clasa neonicotinoizi;

Afidele “Paduchi de plante” (paduchi de frunze) – combaterea acestora se face cu insecticide specifice din clasa neonicotinoizi; Tripsi; Acarieni; etc.

Specii si varietati:

Streptocarpus parviflorus – are aspect de rozeta;

Streptocarpus dunnii – are o singura frunza mare (80 cm), florile apar in varful tijei florale (30 cm);

Streptocarpus liliputana;

Streptocarpus eylsii;

Streptocarpus rexii; etc.

streptocarpus parviflorus

Fig. 1 Streptocarpus parviflorus

streptocarpus parviflorus

Fig. 2 Streptocarpus parviflorus

streptocarpus parviflorus

Fig. 3 Streptocarpus parviflorus

streptocarpus parviflorus

Fig. 4 Streptocarpus parviflorus

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Streptocarpus: ghid complet ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii