apr. 10 2020

Streptocarpus saxorum-Violeta Africana falsa-cultivare

Familia: GESNERIACEAE

Demumire populara: Streptocarpus, Violeta Africana falsa, Cape primula

Denumire stiintifica: Streptocarpus saxorum

Origine: Streptocarpus saxorum este o planta originara din  partea estica a Africii (Tanzania si Kenya).

Proprietati ornamentale Streptocarpus saxorum este o planta perena, cu aspect de tufa deasa, ce poate ajunge la inaltimi de 40-50 cm si latimi de 30-50 cm.

Streptocarpus saxorum se cultiva la noi in tara ca planta de apartament, decorativa prin flori, plantata in ghivece, cu diametrul mai mare decat adancimea.

Tulpinile sunt zvelte, cu perisori fini, de culoare verde, ele se vor lemnifica de-a lungul timpului.

Frunzele sunt mici, eliptice, tomentoase (catifelate), cu nervuri evidente, de culoare verde. Daca frunzisul este prea des, se pot rupe o parte din frunze pentru a inlesni inflorirea.

Inflorirea la Streptocarpus saxorum are loc de primavara pana toamna.

Florile apar in partea superioara a tijelor florale (lungi, subtiri cu peri fini si culoare verde-maronie ), au aspect de trompeta (clopotel), formate din cinci petale de culoare violet.

Se recomanda inlaturarea  frunzelor si florilor ofilite de la baza plantei, pentru a pastra  aspectul placut al plantei si pentru a prelungi inflorirea.

Substratul pentru Streptocarpus saxorum trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un  amestec de turba, pamant de frunze si nisip, cu fertilitate moderata si un pH ce variaza intre 5,5-7.

Transplantarea se poate realiza primavara, folosind un vas cu diametrul mai mare decat cel folosit anterior.

Udarea se face folosind apa in cantitati moderate, lasand substratul sa se usuce la suprafata intre doua udari. Momentul prielnic pentru a uda plantele de Streptocarpus saxorum este atunci cand frunzele isi pierd usor turgescenta.

Excesul de apa din farfuria vasului trebuie indepartat, evitand astfel stagnarea apei la nivelul radacinilor.

Pentru perioada calda a anului, plantele Streptocarpus saxorum necesita o umiditate atmosferica ridicata, aceasta se poate obtine prin asezarea ghiveciului intr-o tavita cu pietris umed.

Temperatura optima pentru Streptocarpus saxorum poate varia intre 18-25°C, iar pentru iarna trebuie sa nu scada  sub 15°C.

Lumina este un factor foarte important pentru Streptocarpus saxorum, aceasta planta trebuie amplasata in spatii luminoase (pe pervaze cu expozitie estica sau vestica),  ferita de actiunea directa a razelor de soare.

Inmultirea  la Streptocarpus saxorum se poate realiza prin butasi de frunza sau  seminte.

Butasii se pot taia primavara, din frunze tinere situate in centrul plantei. Butasii se planteaza intr-un substrat reavan de nisip in spatii luminoase.

Semintele se seamana pe un substrat(turba) pregatit in prealabil, apoi se uda. Dupa semanare nu este necesara acorerirea semintelor, eventual, se poate acoperi vasul cu o folie pentru a crea o temperatura si o umiditate optime pentru germinarea semintelor. Germinarea poate dura pana la 10-15 zile.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze de 2 ori pe luna, in perioada de crestere si inflorire, folosind  ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori.

Boli: Putrezirea cauzata de Pythium spp, Putregaiul cenusiu (Botrytis spp.); etc.

Daunatori: Paduchele lanos su Cosenile fainoaseAfidele “Paduchi de plante”, Tripsi,  Acarieni.

Streptocarpus saxorum

Streptocarpus saxorum

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Streptocarpus saxorum-Violeta Africana falsa-cultivare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii