Horticultorul.ro

mart. 20 2010

Taierea trandafirilor – primavara si toamna

I. Taierea de primavara taierea se face in lunile martie-aprilie atunci cand mugurii sunt vizibili (s-au umflat dar nu au pornit in vegetatie, unii horticultori iau ce reper pentru inceperea taierilor –  momentul infloririi forsitiei (Forsythia spp.), Vezi fig. 5.

1. Taierea pentru trandafirii aflati in primii ani de la plantare

In primii ani de la plantare (2-3)  trandafirii nu se taie.  Exceptie fac ramurile uscate, degerate  si zonele uscate din varful ramurilor  (afectate de ger). O taiere in primii ani ar reduce capacitatea de inflorire si ar impiedica dezvoltarea viguroasa a plantelor.

2. Taierea pentru trandafirii care au mai mult de 2-3 ani de la plantare

Taierea trandafirilor ajuta la eliminarea ramurilor moarte, deteriorate, bolnave; face ca planta sa beneficieze din plin de lumina;  permite circulatia aerului in tufa de trandafiri – fapt ce va conduce la reducerea atacului de boli; favorizeaza dezvoltarea pe planta a tulpinilor florifere.

Astfel la Trandafirii de gradina se vor face urmatoarele operatii:

– se utilizeaza foarfeca horticola bine ascutita;

– la trandafirii altoiti se verifica daca au pornit lastari din portaltoi si se suprima. De obicei sunt altoiti pe maces, iar ne-inlaturarea acestora duce la debilitarea plantei;

– taietura se face intr-un unghi de 45° (taietura oblica departe de mugure);

– se inlatura ramurile ce au o grosime mai mica decat grosimea unui creion;

– taierea lastarilor „ramurilor”  (anuale) – acestea se curteaza la 12-24 cm.  Scurtarea se face in functie de vigoarea ramurilor, astfel cele cu un diametru mai mic se vor taia mai scurt iar cele cu diametru mai mare se vor taia mai lung;

– numarul lastarilor anuali pe trandafir trebuie sa fie intre 4 si 8 sau dupa o metoda mai moderna se va elimina 1/3 din ramurile existente;

– se elimina prin taiere ramurile batrane (mai batrane de 2 ani) , uscate, rupte, debile (cu cresteri slabe, bolnave);

– in  final pe zonele tăiate se poate aplica mastic pentru tăieri – Arborrin  sau Potaben, mastic ce protejează planta de infecții cu diferite tipuri de ciuperci.

Imediat dupa taiere se poate face o stropire albastra cu: Coprantol Duo.

3. Taierea trandafirilor urcatori

La trandafirii urcatori (sau taratori) se taie doar:  ramurile rupte,  degerate sau cele prea lungi. O data la 2-3 ani, se taie „reduc”   ramurile batrane.

In momentul cand trandafirii urcatori imbraca (pergole, stapi, darduri, ziduri, etc.), trandafirii urcatori  se leaga de suportii lor,  cu aceasta ocazie se vor  inlatura prin taiere si ramurile de prisos.

II. Taieri in  timpul perioadei de vegetatie

Taieride in timpul perioadei de vegetatie se fac pentru a „aerisi tufa” – astfel daca tufa este prea deasa vom face taieri (se inlatura cateva tulpini), astfel incat aerul sa circule cu usurinta prin tufa de trandafiri. Aceteasi taieri se fac si la trandafirii urcatori. Aceste taieri au rolul de preventie inpotriva atacului de boli (fainare, patare neagra), dar pentru a afla mai multe despre bolile trandafirului cititi articolul „Bolile trandafirilor„.

III. Taierea de toamna

– in luna octombrie se vor taia florile aflate pe trandafiri intrucat planta are nevoie de fortificare (acumularea de rezerve in planta pentru a avea o inflorire abundenta in anul urmator si pentru a trece iarna cu bine – o buna maturarea a lemnului).

 

Fig. 1 Taierea trandafirului (A-inainte de taiat , B-dupa taiat)

Fig. 2 Modul cum se taie trandafirul

Fig. 3  Trandafir inainte de a fi taiat

Fig. 4 Trandafir dupa taiere

Fig.  5  Forsythia ×  intermedia

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Taierea trandafirilor – primavara si toamna

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii