ian. 25 2014

Tartacute, Dovlecei ornamentali – cultivare, recoltare

Tartacuta-Dovlecelul decorativ-ornamentalFamilia: CUCURBITACEAE

Tartacuta se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Pepenele verde, Pepenele galben, Castravetele, Dovleacul comestibil, Dovlecelul Patison, Dovlecelul comun, Tigva (Lagenaria siceraria).

Denumire populara: Dovlecel ornamental, Tartacuta, Dovlecel decorativ

Denumire stiintifica: Cucurbita pepo var. decora

Denumire populara in alte limbi: engleza – Gourds, Decorative Squash; germana – Zierkurbis.

Grupa Legumicola: CUCURBITACEE

Utilizare: Decorativa

Origine

Specie erbacee ce isi are originea in America Centrala (Mexic) si de Sud (Peru).

Cultivarea dovlecelului decorativ se face in gradinile populatiei sau cultura in camp.

Sortimentul cuprinde numeroase specii, soiuri si hibrizi.

Factori Ecologici Limitativi:

Temperatura (caldura) – plantele de dovlecel decorativ sunt moderat-pretentioase fata de caldura comparativ cu castravetele si pepenele verde cerintele sunt ceva mai reduse.

Semintele germineaza bine la 16-21 ºC.

Plantele de dovlecel decorativ (Cucurbita pepo var. decora) prefera temperaturi in intervalul  18…30ºC  si minime de 14…15 ºC, suporta maxime de 30…35ºC. Pragul fiziologic maxim este de  35…40ºC, planta sufera si este afectata sever (atat cresterea cat mai ales fructificarea).

Temperaturi minime – Pragul fiziologic minim este de 6-10 ºC, sub aceasta valoare planta incepe sa sufere (planta stagneaza, este afectata legarea florilor si implicit fructificatia).

Lumina: – dovlecelul ornamental este o planta cu temperament de lumina (iubitor de soare) in conditii de lumina scazuta (semiumbra, umbra) planta fructifica mai slab iar culoritul poate fi alterat.

Umiditatea (apa):

Tartacuta (Cucurbita pepo var. decora) este o cultura cu cerinte moderate fata de apa din sol (umiditatea solului) datorita inradacinarii profunde.

Solul – Dovlecelul ornamental este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza pe soluri cu fertilitate ridicata sau moderta, bine drenate, reavene. Dovlecelul suporta solurile  argiloase, lutoase, luto-nisipoase, argilo-lutoase, etc.

Reactia solului: Dovlecelul  ornamental  prefera un  pH intre 5,5-6.8 dar  vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5-8;

Descriere:

Dovlecelul ornamental este o specie erbacee anuala, cataratoare cu cresteri luxuriante.

  • Fructele – sunt de diferite forme (ovoidale, ovoid-eliptice, piriforme, turban) si culori, deosebit de atragatoare, decorative, care se utilizeaza la decorarea incaperilor, gradinilor, teraselor, etc. Fructele funt mici, se pot tine intr-o mana si sunt colorate in verde, galben, rosu, portocaliu cu pete de diferite culori (unicolore, bicolore, multicolore). Coaja poate fi neteda sau cu numerosi negi.
  • Tulpina – este cataratoare – vrej, prezinta carcei si poate ajunge si la 4 metri.
  • Florile sunt mari cu petale galbene sau albe , unisexuat monoice (florile  mascule apar primele si  florile  femele pe aceiasi planta), Vezi fig. Polenizarea este entomofila (facuta de insecte – albine);
  • Radacina  la dovlecel ornamental  este bine dezvoltata, exploreaza bine solul si da plantei o toleranta moderata la seceta.

De la planta de Dovlecel decorativ se utilizeaza in scop ornamental-decorativ fructele. Din fructe se pot confectiona diferite obiect de uz gospodaresc.

Recoltarea tartacutelor se face la maturitate deplina, atunci cand codita s-a uscat si coaja este lucioasa, tare (lemnificata). Tartacutele pentru a rezista in timp trebuie sa nu fie ranite sau bolnave si se vor recolta inainte de caderea primei brume. Pentru uscare tartacutele se aseaza in incaperi uscate,  intunecate  fara sa se atinga si se misca periodic (o data la cateva saptamani). Fructele se verifica periodic (la cateva zile) si se inlatura eventuale fructe afectate grav de mucegai (s-au inmuiat, apar scurgeri, etc.) sau se sterg cu o carpa impregnata cu hipoclorit de sodiu (inalbitor ACE sau Domestos). Procesul de uscare se termina cand fructele devin usoare iar semintele zornaie in interior.

Inmultirea si infiintarea culturii de dovlecel decorativ- tartacute  se poate face prin:

  1. Semanat direct in (camp, gradina) in intervalul: 15 apriliemai,  la 2-3 cm adancime. Langa seminte adaugam cateva graunte de Mesurol 2 RB pentru a nu fi consumate de larve albe, viermi sarma, coropisnita;
  2. Producerea de rasad ce urmeaza sa fie plantat in camp prin semanat in intervalul: 20martie … 15aprilie la 2-3 cm adancime;

Semanatul sau plantatul in gradina se va face la 80 cm intre plante pe rand si 120 cm intre randuri.

Plantele se vor palisa obligatoriu (lega), intrucat se recomanda ca fructele sa nu atinga solul. Acest lucru este necesar pentru o culoare uniforma, specifica varietatii.

Se vor efectua periodic lucrari de: plivit, fertilizat, combaterea bolilor-daunatorilor specifici si recomandam irigarea prin picurare.

Bolile dovlecelului decorativ:

Boli de sol: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.);

Boli: Fainarea cucurbitaceelor-pepenilor (Sphaerotheca fuliginea); Mana cucurbitaceelor-pepenilor (Pseudoperonospora cubensis),

Daunatori la dovlecel:

Coropisnita; Acarienii; Tripsii; Afide; Viermi sarma; Musca miniera (Liriomyza spp.); Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Tartacute, Dovlecei ornamentali

Fig. 1 Tartacute, Dovlecei ornamentali

Tartacute, Dovlecei ornamentali

Fig. 2 Tartacute, Dovlecei decorativi

Tartacute, Dovlecei ornamentali

Fig. 3 Tartacute, Dovlecei ornamentali

Tartacute, Dovlecei ornamentali

Fig. 4 Tartacute, Dovlecei decorativi

Tartacute, Dovlecei ornamentali

Fig. 5 Tartacutele, Dovlecei ornamentali

Tartacute, Dovlecei ornamentali

Fig. 6 Tartacuta

Tartacute, Dovlecei ornamentali

Fig. 7  Tartacuta sau  Dovlecel ornamental

Tartacute, Dovlecei ornamentali

Fig. 8 Tartacuta

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tartacute, Dovlecei ornamentali – cultivare, recoltare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii