ian. 16 2014
Trandafiri pitici – miniatur la ghiveci: ghid de ingrijire
Demumire populara: Trandafiri pitici la ghiveci, Trandafiri de apartament, Trandafiri miniatur
Denumire populara in engleza: Miniature Rose, Mini Rose
Denumire stiintifica: Rosa chinensis minima
Origine: Trandafirul pitic (Rosa chinensis minima) este un hibrid originar din China.
Proprietati ornamentale: Trandafirul pitic este o planta perena cu aspect de tufa ce poate ajunge la inaltimi de 20-60 cm, decorativa mai ales prin florile sale frumos colorate. Frunzele sunt verzi, lucioase, tulpinile prezinta tepi, iar florile sunt mici, grupate si variat colorate.
Trandafirii pitici infloresc de primavara pana vara in valuri
Taierea trandafirilor pitici se poate face primavara devreme sau iarna cu foarfeca horticola, in unghi de 45° si putin deasupra nodului. In urma taierilor apar cresteri noi si un noi val de flori. Taierea se poate face si dupa trecerea florilor.
Substratul (pamantul) pentru trandafirii pitici poate fi achizitionat din magazine de specialitate ca amestec universal pentru flori. Aceste trebuie sa fie bine drenat si cu un pH neutru.
Udarea la Trandafirii pitici trebuie facuta cu regularitate lasand sa se usuce putin substratul la suprafata intre doua udari. Trandafirii pitici sunt plante care au nevoie udare frecventa mai ales daca sunt cultivati in ghivece afara (terease, balcoane, etc).
Temperatura optima pentru Trandafirii pitici de ghiveci se incadreaza in intervalul 16-24 °C.
In perioada rece din an (toamna-iarna-primavara) trandafirii pitici trebuiesc amplasati afara in spatii cu temperaturi scazute (terase, balcoane, gradina) pentru a intra treptat in repaus. In aceasta perioada frunzele cad iar primavara devreme planta va reintra in vegetatie. Pentru protejarea radacinilor si a zonei bazale in sezonul rece trebuie sa-i acoperim-mulcim cu frunze, fan, paie, hartie, pamant.
Lumina este un factor foarte important pentru cresterea si mai ales pentru inflorirea trandafirului pitic. Plantele aflate in conditii de iluminare necorespunzatoare nu infloresc. Daca nu gasim un loc luminos in incaperi trandafirii pitici se pot scoate afara si pozitiona in locuri unde sa beneficieze de soare 5-6 ore/zi.
Inmultirea la Trandafirii pitici se face, vara prin butasi de 8-10 cm lungime, din zona de varf a tulpinilor pusi la inradacinat in substrat-reavan, protejati de un pet transparent.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) trebuie sa se faca de doua ori pe luna de primavara pana toamna cu ingrasaminte specifice trandafirilor sau ingrasaminte pentru plante cu flori cu eliberare lenta.
Plantarea – Transplantarea: trandafirii miniatur se planteaza – transplanteaza cu cat mai mult pamant (substrat) pe radacini.
Boli si daunatori
- Bolile frecvent intalnite la trandafir sunt: Fainarea, Patarea Neagra, Rugina; Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), etc.
- Insecte daunatoare si Acarieni: Afide, Omizi, Acarieni, Metcalfa pruinosa, etc.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Atentie !!!
- Pentru o inflorire sigura se recomanda pozitionarea ghivecelor in spatii cat mai luminoase, de preferinta cele unde soarele ajunge cateva ore pe zi (expozitie Sudica).
- Pentru a stimula aparitia unui nou val de flori trebuiesc taiate inflorescentele trecute, taierea are si rolul de a corecta forma-aspectul tufei.
- Ingalbenirea frunzelor si chiar caderea lor poate fi determinata de lipsa apei, lumina insuficienta sau un aer prea uscat.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Trandafiri pitici – miniatur la ghiveci: ghid de ingrijire