apr. 10 2022

Usturoiul dulce – Tulbaghia violacea: sfaturi ingrijire

Familia: AMARYLLIDACEAE

Demumire populara: Tulbaghia, Usturoiul salbatic, Usturoiul dulce

Denumire stiintifica: Tulbaghia violacea

Origine: Tulbaghia violacea este o planta originara din Africa de Sud.

Proprietatile ornamentale: Tulbaghia violacea este o planta perena, rizomatoasa, cu aspect de tufa, ce ajunge la inaltimi de 40-50 cm si o intindere de 20-40 cm.

Tulbaghia violacea  este o planta cu eficienta mare impotriva tantarilor si puricilor, datorita mirosului sau puternic de usturoi.

Tulbaghia violacea este o planta decorativa prin frunze, flori si port, cultivate adesea ca planta ornamentala de exterior, care poate fi plantata atat in ghivece, vase decorative, cat si direct in sol. Pentru zonele cu ieni geroase, se recomanda protejarea acestora impotriva imgheturilor. Tulbaghia violacea  este o planta ideala pentru decorarea teraselor, balcoanelor si gradinilor.

Frunzele de Tulbaghia violacea sunt lineare, lungi de circa 20-40 cm si late de 0,5-0,7 cm, dese, de culoare verde, care emana un miros puternic de usturoi.

Florile apar de la mijlocul verii pana toamna, sunt grupate in partea superioara tijelor florale in inflorescente de tip umbela, de culoare violet deschis.

Fructele apar dupa trecerea florilor, acestea avand forma de capsula.

Substratul/solul se recomanda sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba si nisip, cu fertilitate moderata si un pH slab-acid-neutru.

Transplantarea la Tulbaghia violacea se poate realiza primavara, la plantele cultivate in ghivece, doar atunci cand radacinile plantelor au ocupat in intregime vasul de cultura.

Udarea la Tulbaghia violacea se realizeaza regulat, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut in permanenta reavan, fara a exista exces de umiditate la nivelul radacinilor.

Lumina ideala pentru plantele de Tulbaghia violacea este cea directa, acestea prefera spatiile luminoase, insorite, soarele fiind foarte important pentru o inflorire abundenta.

Inmultirea plantelor de Tulbaghia violacea se realizeaza primavara, prin separarea (divizarea) tufei sau prin seminte.

Semintele pot fi semanate in rasadnite cu substrat reavan, unde temperatura variaza intre 22-24˚C, urmand ca in astfel de conditii, germinarea sa aiba loc in 2-3 saptamani.

Fig. 1 Usturoiul salbatic (Tulbaghia violacea)

Fig. 2 Usturoiul salbatic (Tulbaghia violacea)

Fig. 3 Usturoiul salbatic (Tulbaghia violacea)

Fig. 4 Usturoiul salbatic (Tulbaghia violacea)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Usturoiul dulce – Tulbaghia violacea: sfaturi ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii