iun. 25 2016
Udarea Trandafirilor cultivati in gradini, parcuri, ghivece
Pentru a oferii trandafirilor un mediu optim de dezvoltare trebuie sa se tina cont de mai multi factori: umiditatea solului/substratului, lumina, apa si elementele nutritive.
Trandafirii sunt considerati plante ce prefera un substrat/sol reavan, udarea fiind foarte importanta in cresterea/dezvoltarea optima a trandafirilor.
In functie de modul lor de cultivare (in containere-ghivece sau direct in sol), de vreme, tipul de sol, varsta si marimea acestora, soiul, mulcirea, portaltoiul, metoda de inmultire si prezenta sau absenta drenajului, se poate stabili norma optima de udare.
Solul este unul dintre factorii importanti in stabilirea momentului, intervalului si a normei de udare. Fiecare tip de sol are propria capacitate de retinere a apei, determinata in mare parte de textura acestuia.
Pe solurile usoare-nisipoase apa este drenata rapid in profunzime, impunand astfel o udare mai frecventa;
La solurile mijlocii-lutoase, apa patrunde in profunzime cu viteza moderata;
Solurile grele-argiloase, retin apa, in astfel de soluri, cantitatea de apa folosita la udare este mai redusa, iar frecventa udarilor se diminueaza semnificativ;
Trandafirii cultivati la ghiveci in functie de temperatura exterioara dar si de controlul substratului (este sau nu este reavan) trebuiesc udati in general astfel*:
> 32 °C – zilnic;
25-26 °C – o data la doua zile;
20-21 °C – o data la trei zile;
16 °C – o data la patru zile;
< 10 °C – o data pe saptamana.
* norma de udare (cantitatea de apa administrata/planta/udare) difera de vigoarea, fenofaza, marimea ghiveciului si necesarul de apa al plantei. Aceasta variaza de la 0.2 l/udare (trandafiri miniatur) la 5 l/udare (trandafiri cultivati in ghivece de 50 litri).
Pentru a asigura necesarul de apa la trandafiri se pot folosii mai multe metode:
– crearea unei rigole in jurul plantei de 4 cm adancime si 8-10 latime – pentru plante tinere si 20 cm pentru plantele mature, pentru a asigura necesarul de apa. Rigola se umple cu apa (inunda) periodic in functie de necesarul plantei.
– udarea prin picurare (irigarea prin picurare) este un sistem de udare foarte util, eficient si facil, mai ales in perioadele calde ale anului. Irigarea prin picurare reprezinta metoda optima pentru a avea o planificare ideala a udarilor, pentru a economisi apa si pentru administrarea de fertilizanti specifici. Udarea prin picurare ajuta si la reducerea buruienilor, intrucat udarea se realizeaza strict in apropierea plantelor.
O udare mai abundenta si profunda (din cand in cand), ajuta la dezvoltarea sistemului radicular cat mai in profunzimea solului, acest lucru ajutand trandafirii sa reziste atat la seceta din timpul verii, cat si la inghetul din timpul iernii.
Pentru a evita excesul de umiditate, putem incerca solul (substratul) cu degetul. Daca pe deget nu ramane pamnat, se recomanda udarea imediata a plantelor. Daca degetul iese cu pamant, atunci trebuie redusa cantitatea de apa folosita si marite perioadele intre udari. Substratul trebuie mentinut in permanenta reavan.
Ingalbenirea frunzelor este un al indicator al excesului de umiditate, iar frunzele uscate ne indica udarea deficitara a trandafirilor.
Dupa 15 august reducem treptat udarea pentru a favoriza maturarea lemnului ce da plantei o buna rezistenta la temperaturi scazute.
Pentru o crestere optima a trandafirilor este bine de stiut:
– udarea trandafirilor se recomanda sa fie realizata dimineata, la nivelul solului, nu pe frunze pentru a preveni aparitia bolilor;
– este necesar ca inainte de administrarea ingrasamintelor granulate solul/substratul sa fie udat (reavan);
– se recomanda udarea cu cantitati mici de apa de cateva ori si pe timpul iernii daca ploile din toama si stratul de zapada nu par a fi suficiente (toamne si ierni secetoase);
– se acorda o atentie diferita trandafirilor cultivati in ghivece, substratul acestora dreneaza mai rapid apa decat solul din gradina. Se recomanda inlaturarea apei ramase in farfurioara ghiveciului, trandafirii fiind plante care nu suporta excesul de umiditate la nivelul radacinilor. Udarea trandafirilor cultivati la ghivece se poate face zilnic, in perioadele calduroase si mai rar in cele cu temperaturi moderate.
– Mulcirea ajuta la pastrarea solului/substratului reavan o perioada mai lunga, dar si la combaterea buruienilor care sunt la randul lor consumatoare de apa.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Udarea Trandafirilor cultivati in gradini, parcuri, ghivece