apr. 22 2015
Orhidee Xylobium spp.: sfaturi ingrijire, cultivare
Demumire populara: Xylobium
Denumire stiintifica: Xylobium spp.
Origine: Genul Xylobium cuprinde aproximativ 31 specii de orhidee originare din America tropicala (din Mexic pana in Brazilia).
Proprietati ornamentale: Xylobium cuprinde specii de plante majoritatea epifite, doar cateva terestre.
Frunzele sunt lungi, tari, cutate, de culoare verde.
Florile sunt grupate intr-un manunchi, cu petale rotite spre exteriorul florii, colorate in alb, galben si mov in partea centrala.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze de 1-2 ori pe luna de-a lungul intregului an.
Ingrasamintele pot fi lichide sau batoane fertilizante cu eliberare prelungita pentru orhidee, sau Osmocote® 9/15/12 + micro.
Substratul (pamantul) trebuie permita o buna aerare si drenare. Acesta este adesea format dintr-un amestec de scoarta (pin, molid), , fibre de nuca de cocos, muschi (Sphagnum spp.) fibre Osmunda (obtinute din radacinile orhideelor), perlit, bobite de poliestiren expandat. Este recomandat sa utilizam substrat gata preparat specific din comert. Transplantarea se poate face la interval de 1-2 ani si se recomanda inlaturarea substratului vechi dintre radacini si plantarea in substrat nou.
Udarea trebuie sa se faca cu regularitate, cu cantitati moderate de apa dar se tine cont de faptul ca intre doua udari substratul nu trebuie sa se usuce. Se recomanda folosirea apei de ploaie, distilata sau apa lasata cel putin 24 ore, sa ajunga la temperatura camerei si sa i se evapore clorul. In perioada rece se recomanda reducerea apei folosita la udat.
Lumina pentru Xylobium este foarte importanta, ea trebuie amplasata in spatii luminoase – pentru crestere si o inflorire optima.
Boli la orhidee:
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
- Putrezirea coletului cauzata de Pythium spp, boala apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);
- Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat; etc.
Daunatorii la orhidee:
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
- Paduchele lanos su Cosenile fainoase – combaterea acestora se face cu insecticide specifice din clasa neonicotinoizi. Administrarea foliara (pe frunze) a insecticidelor se face impreuna cu un adjuvant penetrant. Administrarea la sol prin udare cu solutie de insecticid din clasa neonicotinoizi;
- Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) – se combat cu acaricide specifice;
- Afidele “Paduchi de plante” (paduchi de frunze) – combaterea acestora se face cu insecticide specifice din clasa neonicotinoizi; etc.
Specii si varietati:
Xylobium squalens;
Xylobium variegatum;
Xylobium scandens; etc.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Orhidee Xylobium spp.: sfaturi ingrijire, cultivare