sept. 06 2021
Acarianul lat (Polyphagotarsonemus latus): combatere
Clasa: Arachnida (arahnide, paianjeni)
Subclasa: Acari
Familia: Tarsonemidae
Denumire populara: Acarianul lat, Paianjenul lat
Denumire stiintifica: Polyphagotarsonemus latus sin. Tarsonemus latus, Hemitarsonemus latus, Hemitarsonemus translucens, Polyphagotarsonemus translucens, Tarsonemus phaseoli, Tarsonemus translucens, etc.
Denumire populara in engleza: broad mite, rubber leaf mite, jute white mite, citrus silver mite, yellow tea mite;
Daunator deosebit de periculos (are numeroase generatii intr-un an) intrucat ataca numeroase organe ale plantei (fructe, varfuri de crestere, inflorestenta, boboci florali, tulpini, frunze, etc.). Daunatorul este prezent atat in spatii protejate (sere, solarii, rasadnite) cat si in gradina si camp.
Plante atacate/gazda: acarianul lat este o specie polifaga si ataca numeroase specii de – legume (ardei, vinete, tomate, fasole, castravete, kiwano, busuioc, cartof, sfecla, pepene galben, pepene verde, etc), pomi fructiferi (mar, par, lamai, portocal, avocado, arbore de cafea, mandarin, etc.), vita de vie, plante ornamentale & flori (gerbera, muscata, crizantema, begonie, petunie, camelia, ciclamen, floarea pasiunii, etc).
Biologia si descrierea acarianului lat (Polyphagotarsonemus latus):
Daunatorul este prezent in: spatii protejate – sere calde (ajunge si la 20 generatii/an), sere, solarii, rasadnite, apartamente, camp; gradina.
Adultii sunt mobili si activi.
Femelele sunt acarieni microscopici de 0.16– 0,3 mm (160-300 µm), pot fi observati numai la microscop iar cu ochiul liber se observa doar semnele atacului (Vezi fig.). Este un acarian cu corpul de forma ovala, translucid; culoarea poate fi – albicioasa, galben-deschis, asemanatoare cihlimbarului (galben-brun) sau verde, (Vezi fig.) cu benzi mediane aproape de zoada. In decursul vietii (8-13 zile) o femela poate depune 25-75 oua, circa 2-5 oua/zi (raportul sexelor este de 1 mascul la 3-4 femele iar fara imperechere din oua vor aparea doar masculi), pe partea inferioara a frunzelor tinere, in apropierea nervurilor, pe flori sau in adanciturile fructelor. Perioada de incubație dureaza 2-3 zile.
Masculii sunt mai mici de 0.11 mm (110 µm) au culori asemanatoare cu femelele, dar nu prezinta benzi. Masculii adulti sunt atrasi de pupele de sex feminin pe care le iau cu ajutorul picioarelor din spate si le transporta catre noi locuri de hranire. Masculii traiesc 5-9 zile.
Larvele: au doar 3 perechi de picioare, se misca lent, se hranesc si au intre 0.1-0.2 mm. Stadiul larvar dureaza 1-3 zile.
Nimfele: sunt transparente. Stadiul de pupa dureaza 1-3 zile.
Ouale eliptice, hialine, de 0.08 mm lungime (80 µm).
Ciclul biologic:
In serele calde activitatea paianjenului lat este permanenta si poate ajunge si la 20 generatii/an.
In conditii optime (21-28°C si umiditate relativa mare) intreg ciclul pentru o generatie dureaza 5-7 zile. Polyphagotarsonemus latus nu se mai reproduce la temperaturi < 13°C si > 34°C.
Acarianul lat se inmulteste rapid si este extrem de agresiv in lumile de vara (iunie-august), dar si in spatii protejate. Femelele isi depun ouale pe partea inferioara a frunzelor tinere in apropierea nervurilor, iar intregul ciculu (ou-larva-nimfa-adult) dureaza 5-10 zile.
Exemplarele de Polyphagotarsonemus latus sunt raspandite cu usurinta cu ajutorul vantului, insectelor (Musculitei albe, Afidelor – formelor aripate), pasarilor de la o planta la alta.
Semnele atacului si afectarea plantelor:
Paianjenul lat inteapa epiderma si suge seva din tesuturile organelor atacate: frunze, tulpini, fructe, inflorescente, boboci florali, etc. Paianjenul lat este prezent si ataca in general zonele umbrite ale organelor atacate (frunze tinere, fructe, varfuri de crestere, etc.)
Saliva paianjenului lat este toxica si actioneaza asemanator fitohormonilor producand modificari fiziologice plantelor atacate. In urma hranirii tesuturile se decoloreaza (brunificare – bronzare), necrozeaza, plantele cresc debile, fructele raman mici si deformate, frunzele se incretesc,
Atacul masculilor provoaca suberificarea tesuturilor organelor atacate.
Afectarea plantelor este grava: ramificarea puternica in zona de varf a plantelor, apare scurt-nodarea, fructele nu mai cresc, bobocii floriferi se usuca si cad, avortarea florilor, etc.
Acarienii sunt alaturi de afide principalul vector de transmitere al bolilor generate de virusi la plante.
Strategia de combatere:
- Observarea plantelor la microscop si efectuarea de tratamente cu acaricide cand avem peste 1-2 exemplare/frunza (pragul economic de daunare) sau cand identificam oua depuse.
- Dezinfectia serelor, solariilor, rasadnitelor;
- Combaterea afidelor si a musculitei albe, ce sunt vectori de transmitere;
- Infiintarea culturilor cu rasaduri libere de boli si daunatori;
- Combaterea buruienilor din culturi si din jurul acestora;
- Utilizarea de acaricide specifice in strategia de protectie a plantelor.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul de protectie a plantelor – conform recomandarilor de pe eticheta”
Acaricide-insecticide /substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea daunatorului:
Verificati cu atentie pe eticheta “Timpul de pauza pana la recoltare”.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul de protectie a plantelor – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Acarianul lat (Polyphagotarsonemus latus): combatere