mai 03 2015
Acarianul galicol la Par: identificare, combatere
Clasa: Arachnida (arahnide, paianjeni)
Subclasa: Acari
Familia: Eriophyidae
Denumire populara: Acarianul ruginii la par, Acarianul eriofid al parului, Acarianul frunzelor de par, Acarianul galicol al frunzelor de păr, Paianjenul galicol la par
Denumire stiintifica: Epitrimerus pyri, Eriophyes pyri
Denumire populara in engleza: pear rust mite; pear leaf blister mite; pear eriophyid mite;
Daunator deosebit de periculos intrucat ataca numeroase organe ale plantei inca din perioada de inflorire, dar atacul continua pe toata perioada calduroasa din an Aprilie-Septemprie.
Plante atacate/gazda: Parul (Pyrus communis) – specii din genul Pyrus spp. (Parul Paduret – Pyrus pyraster); specii din genul Cydonia spp. (Gutui, etc.); Pyronia (Cydonia X Pyrus).
Biologia si Descrierea / Identificarea acarianului galicol la par:
Inteapa si suge seva din organele plantei: frunze, pedunculi florali dar si petale (Vezi fig.).
Adultii: femelele sunt acarieni microscopici – 0,15 mm (150 µ), pot fi observati numai la microscop iar cu ochiul liber se observa doar semnele atacului (Vezi fig.). Este un acarian eriofid cu corpul vermiform-alungit (aspect de vierme mic), forma fusiforma – conica (partea mai lata este spre cap), de culoare alb pal (translucida in lumina) – crem – galbena – maronie (Vezi fig.), prezinta doua perechi de picioare scurte in partea din fata a corpului.
Nimfele au aceleasi dimensiuni si aspect ca si adultii, dar sunt mai mici.
Ouale sunt foarte mici, sferic-aplatizate, translucide (Vezi fig.).
Ciclul biologic pentru Acarianul galicol la Par:
Acarianul eriofid al parului (Epitrimerus pyri) ierneaza peste iarna in stadiu de adult – femela (pana la 400 exemplare intr-un singur mugure). Exemplarele femele sunt adapostite iarna de solzii exteriori ai mugurilor.
Primavara (aprilie), odata cu umflarea mugurilor, exemplarele de Epitrimerus pyri isi reiau activitatea se raspandesc si incep sa caute organe tinere (frunze, flori) in curs de dezvoltare din care sa se hraneasca (inteapa si suge seva din planta). Se reproduce partenogenetic (reproducerea prin oua ce nu necesita fecundare), masculii apar rar si in numar mic.
Pe parcursul unui sezon de vegetatie pot aparea mai multe generatii (3-4), incepand din iulie, adultii se muta la adapostul solzilor mugurilor. Ciclul de dezvoltare in conditii optime (veri calduroase) pentru o generatie este de 20-30 zile.
Exemplarele de Epitrimerus pyri sunt raspandite cu usurinta cu ajutorul vantului, insectelor, pasarilor de la o planta la alta.
Semnele atacului si Afectarea plantelor de catre Acarianului galicol al parului:
Acarianul eriofid al parului se hraneste cu seva din celulele organelor plantei: frunze, boboci floriferi, flori, fructe.
In urma hranirii acarianul – secreta substante chimice ce provoaca: erinoza (basicarea) – mici gale pe ambele fete ale frunzei si pete neregulate de culoare: roz-rosiatic; galben-verzui; violace care mai tarziu vireaza in roscat-maro inchis (Vezi fig.).
Atacul se intalneste adesea pe organele din varful pomului, ramurilor dar cuprinde cu usurinta intreg pomul.
Afectarea plantelor este grava (organele atacate se deformeaza), incepand cu caderea florilor, bobocilor floriferi, avortarea florilor; caderea frunzelor (defoliere). Frunzele afectate nu se dezvolta (raman mici); se pliaza spre interior, scade masa foliara a pomului, este afectata diferentierea mugurilor de rod si maturarea lemnului, fructele capata un aspect inestetic-devin greu vandabile, etc.
Unele soiuri de par sunt deosebit de sensibile la atacul de Epitrimerus pyri.
Acarienii sunt alaturi de afide principalul vector de transmitere al bolilor generate de virusii la plante.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Acarianului galicol la Par
Strategia de combatere:
Evitarea folosirii excesive a piretroizilor de sinteza;
Cultivarea de soiuri mai putin sensibile;
Utilizarea de acaricide in strategia de protectie a plantelor;
Monitorzarea infestarii cu ajutorul microscopului, inca de la umflarea mugurilor si aplicarea de tratamente daca este nevoie; etc.
Acaricide/substante active & Produse cu actiune acaricida utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea daunatorului:
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul de protectie a plantelor – conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Produse cu actiune acaricida: Polisulfura de calciu; Sulf micronizat;
II. Acaricide
III. Cand se fac tratamentele:
- Aplicarea de tratamente la dezmugurit.
- Aplicarea de tratamente inainte de inflorit cu unul din acaricidele specifice.
- Repetarea tratamentelor dupa legatul fructelor si scuturarea petalelor, daca este nevoie.
- Ultimele tratamente se vor face (la acoperire) preferabil in intervalul: Iulie-Septembrie, cand femelele se retrag in mugure pentru iernat.
Verificati cu atentie pe eticheta “Timpul de pauza pana la recoltare”
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul de protectie a plantelor – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Acarianul galicol la Par: identificare, combatere