nov. 10 2013
Acarioza Vitei de Vie: identificare, prevenire, combatere
Clasa: Arachnida (arahnide, paianjeni)
Subclasa: Acari
Familia: Eriophyidae
Denumire populara: Acarioza, Scurt-nodarea parazitara, Acarianul ruginii vitei de vie
Denumire stiintifica: Calepitrimerus vitis sin. Epitrimerus vitis, Phyllocoptes vitis
Denumire populara in engleza: grapevine leaf rust mite, grapevine rust mite
Acarioza (Calepitrimerus vitis) ataca si produce pagube inseminate la plantele de vita de vie din Dobrogea, Muntenia, Moldova si Transilvania.
Plante atacate/gazda – specii si soiuri de vita de vie: Vita de Vie Nobila – Roditoare Europeana, Hibrizi Producatori Directi – HPD, Hibrizi Inobilati (soiuri rezistente, soiuri artizanale), etc.
Biologia si Descrierea/Identificarea – Acarianului ruginii vitei de vie (Acarioza Vitei de Vie)
Acarianul ruginii vitei de vie (Calepitrimerus vitis) este un paianjen microscopic: 0.15-0.16 mm vermiform, inelat transversal de culoare alb de fildes sau galben spre maro-deschis, are doua perechi de picioare identice si prezinta un aparat bucal adaptat pentru intepat si supt (se hranesc cu seva vitei de vie).
Femelele adulte sunt de doua tipuri: Protogine (Protogyneous) – forma de vara (corp vermiform cu 50 inele punctate); Deutogine (Deutogynous) – forma de iarna (15 inele punctuate, apar in luna august), datorita existentei celor doua forme, mult timp a fost descris ca fiind doua specii diferite.
Oul este alb, elongat de 0.4 mm lungime. Inmultirea este de tip partenogenetic ( reproducerea prin oua ce nu necesita fecundare), masculii apar foarte rar.
Acarianul ruginii vitei de vie (Calepitrimerus vitis) ierneaza in stadiu de femela adulta – Deutogynous sub scoarta exfoliata a butucilor vitei de vie, in crapaturi, pe coarde in mugure sub solzi. Primavara odata cu umflarea si deschiderea mugurilor (7-10°C), femelele isi depun ouale pe acestia si raman in zona mugurilor impreuna cu noile exemplare aparute, pana cand apar 4-12 frunze pe care migreaza colonizand spatele frunzei si varful lastarului. Un ciclu complet de la ou la adult dureaza 2-3 saptamani iar intr-un an pot aparea pana la 3-4 generatii. In intervalul August-Octombrie femelele de tip Deutogynous se retrag pentru iernare sub scoarta, in crapaturi sau in muguri.
Atacul, Semnele atacului (simptome) si Afectarea plantelor de catre Acarioza Vitei de Vie
- Pe spatele frunzelor atacate se observa urmele intepaturilor sub forma unor stelute ce apar transparente atunci cand frunza este tinuta in lumina;
- Lastarii tineri nu se mai dezvolta, raman in stadiu de 6-12 frunze, exista riscul sa nu mai apara inflorescente;
- Coardele sunt scurt-nodate, atrofiate (aspect de matura de vrajitoare) si dezvolta muguri secundari dupa moartea celui principal;
- Frunzele se deformeaza puternic, gofreaza, capata un aspect ruginiu si pot cadea prematur. Aparatul foliar poate fi afectat in proportie de 50-60%;
- Inflorescentele afectate cad iar atacul cel mai pagubitor este pe inflorescente tinere inca nerasfirate.
Atentie !!! atacul poate fi confundat adesea cu virozele, boli ce provoaca scurt-nodarea sau cu unele cauze fiziologice (carente – probleme de nutritie).
Acarienii alaturi de afide sunt principalul vector de transmitere al bolilor generate de virusi la plante.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Acarioza Vitei de Vie
Efectuam obligatoriu tratamente cu acaricide specifice in momentele cheie incepand cu faza de dezmugurit; lastar 5-7 cm daca semnele atacului apar (se observa prin monitorizarea simptomelor aparitiei Acarianului ruginii vitei de vie (Calepitrimerus vitis)), sau daca a existat un atac sever de acarioza in anul precedent.
Tratamente in repaus vegetativ cu insecticide pe baza de ulei horticol.
ACARICIDE/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea daunatorului:
“Intotdeauna cititi si utilizati acaricidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
- abamectin; etc.
Produse cu actiune secundar acaricida:
- Produsele pe baza de sulf micronizat: Thiovit Jet (sulf 80%)
Tratamente cu produse cu actiune acaricida:
Pentru a combate acarioza, putem face tratamente (stropiri) inca de la pornirea plantelor in vegetatie si la retragerea acarianului pentru iernat:
A. Aplicarea la dezmugurit a unui produs pe baza de sulf micronizat: Thiovit Jet (sulf 80%).
B. Aplicarea in stadiu de lastar de 3-5 cm a unui acaricid specific omologat;
C. Ultimile tratamente se vor face preferabil in intervalul: 15 Aug-Octombrie (la acoperire) cand adultii de iarna se retrag in mugure pentru iernat cu unul din acaricidele speccifice.
Atentie !!! Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.
“Intotdeauna cititi si utilizati acaricidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Acarioza Vitei de Vie: identificare, prevenire, combatere