ian. 28 2024

Adalia bipunctata pradator utilizat in combaterea afidelor

Buburuza – Adalia bipunctata  (larvele si adulții) sunt prădători utilizați frecvent la combatere biologica a afidelor in horticultura.

Acesta face parte din:

Ordinul: Coleoptera (coleoptere, gândaci)

Familia: Coccinellidae

Denumire stiintifica: Adalia bipunctata

Denumire populara: Buburuza cu doua puncte

Denumire populara in engleza: Two-spot ladybird, 2-spot ladybird, Two-spotted lady beetle

 

Insecte combatute: afide (toate speciile in toate stadiile), trips, musculita alba in culturi protejate (sera, solar) si in livezi, gradina, camp, parcuri.

Buburuza cu doua puncte (Adalia bipunctata)  raspandita in Europa Centrala si de Nord, America de Nord, este importanta, intrucat este folosita ca pradator in combaterea biologica.

Buburuza este un pradator important de afide (adultii si larvele se hranesc cu afide), aceasta fiind foarte utila intr-un ecosistem. Adalia bipunctata este o specie comuna, folosita pentru control biologic din agricultura, principala prada a  Buburuzei sunt paduchii de frunze (Afidele), un daunator deosebit de periculos in horticultura & agricultura. Afidele afecteaza grav plantele si sunt unul din principalii vectori de transmitere a virozelor la plante.

Buburuza cu doua puncte (Adalia bipunctata) este o specie care poate zbura, ea fiind activa pe timpul zilei. Este o specie polifaga, se hraneste (vaneaza) in special cu afide si insecte de aceleași dimensiuni cu afidele (trips, musculita alba, etc.).

Prezenta buburuzelor in cultura ne semnalează si prezenta afidelor.

Descriere, ciclu de viata:

Ouale sunt ovale, alungite de 1 mm lungime. Femelele depun intre 200-1000 oua in 1-3 luni.

Dupa iesirea din ou, larva poate ajunge pana la 4-7 mm lungime (in 10-30 zile), ea consuma mai intai coaja oului in care a fost, apoi ouale infertile din jurul ei. A doua generatie de buburuze poate sa apara peste o luna. Si larvele de buburuza  sunt pradatori pentru afide (Vezi fig.) si pot consuma 30-40 afide/zi.

Stadiul de pupa dureaza intre 3-12 zile, in funcție de temperatura. La o temperatura de 20°C dureaza 8 zile.

Adultul are 7-8 mm lungime, acesta prezinta pe elitrele rosii doua puncte negre. Un adult de Buburuza cu doua puncte, traieste intre 1-2 ani, in functie de supravietuirea din timpul iernii. Adultul ierneaza in spatii protejate iar primavara femelele incep sa depuna ouale. Acestia se hranesc cu afide si pot consuma pana la 100 afide/zi.

Inca din 1950-1970 s-a intetionat intoducerea speciei Adalia bipunctata pentru controlarea, pe cale naturala, a afidelor din culturile horticole, dar abia in anul 1973 s-a observat un efect real de control  al populației de afide.

Buburuza cu doua puncte (Adalia bipunctata) poate fi regasita in natura in arealele unde sunt intalnite afide: livezi, terenuri cultivate cu legume, arbuști, arbori, pasuni, etc.

Studiile au aratat ca Buburuza cu doua puncte (Adalia bipunctata) poate fi folosita cu succes pentru controlul biologic impotriva Tripsului tutunului (Thrips tabaci) si al Musculitei albe de sera (Trialeurodes vaporariorum) in culturile din spatii protejate (sere, solarii)  cu aproape acelasi efect ca si pentru afide.

 

Daunatori consumati / pradati de Buburuza cu doua puncte (Adalia bipunctata)

Este bine cunoscut faptul ca afidele sunt daunatori periculosi (provoaca numeroase pagube in culturile horticole) si greu de combatut, motiv pentru care este recomandata combaterea integrata (Managementul integrat al dăunătorilor, sau IPM) care include si pradatorii.

Pradatorul este utilizat  in special pentru combaterea afidelor (afidele sunt consumate in intregime, toate speciile in toate stadiile), dar poate fi eficient si la trips, musculita alba in culturi protejate (rasadnita, sera, solar) si in gradina, camp, parcuri, etc.

Larvele si adultii se hranesc/sunt pradatori pentru afide, trips, musculita alba.

Larvele de Adalia bipunctata se hranesc cu afide si pot consuma pana la 100 afide/zi.

Adulții – Buburuzele de Adalia bipunctata se hranesc cu afide si pot consuma pana la 50 afide/zi.

 

 

Doza Recomandata

Se recomanda eliberarea a 10-20 larve/m2 , in funcție de presiunea atacului de afide.

Se recomanda doza de 1 punga (saculet din bumbac cu 100 larve) la un arbore/pom  sau maxim 3 pungi (saculet din bumbac cu 300 larve) la un pom/arbore. Punga se deschide si se aseaza in pom/arbore agatata de prima ramura (ramura de la baza coroanei).

Pradatorul Adalia bipunctata se introduce in cultura de indata ce au fost observate primele afide.

Eficacitatea maxima a buburuzelor cu doua puncte are loc la temperaturi situate intre 15-30⁰C.

 

Culturi

Se utilizează la culturile de plante ornamentale, livezi, arbuști fructiferi, etc.

 

Depozitare si transport pt. recipientul cu pradatori (larve sau adulti)

Recipientul cu daunatori se pastreaza la o temperatura de 8-10ºC.

Lantul de frig nu poate fi inrerupt pe perioada de transport si depozitare.

Se pastreaza maxim 24-48 ore de la primire.

Continutul flacoanelor (pradatorii) nu se vor expune la lumina sau pesticide.

 

Utilizarea / Lansarea pradatorului

Eliberarea se face prin dispunerea / eliberarea uniforma in cultura a aplicatoarelor (Cutiute, Saculeti din bumbac, Vezi fig.).

 

Atentionari pentru Buburuza cu doua puncte (Adalia bipunctata)

Atentie !!! Buburuza cu doua puncte – Adalia este afectata de pesticide: insecticide, fungicide, etc. motiv pentru care inainte de eliberarea / utilizarea pradatorului se recomanda  consultarea diverselor softuri/programe disponibile pe telefon in Android: Agrobio Effects – Side Effects Guide; Side Effects Guide, etc.

Fig. 1 Larva de Adalia spp. care se hraneste cu afide

Fig. 2 Buburuza cu doua puncte (Adalia bipunctata)

Fig. 3 Buburuza cu doua puncte (Adalia bipunctata), aplicator tip cutiuta

Fig. 4 Buburuza cu doua puncte (Adalia bipunctata), aplicator tip cutiuta

Fig. 5 Buburuza cu doua puncte (Adalia bipunctata), aplicator tip cutiuta

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Adalia bipunctata pradator utilizat in combaterea afidelor

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii