iun. 13 2022
Afide la tomate (paduchi, musculite negre): combatere
Denumire populara: Afide la tomate, Afide la rosii, Paduchi la tomate, Paduchi la rosii, Afidele tomatelor, Afidele rosiilor
Afidele (numele vine din greaca aphis=paduche) sunt insecte frecvent întâlnite la cultura de tomate, atat in gradina, camp, cat si in spatii protejate (sera, solar, rasadnita).
In Romania, la tomate se întâlnesc frecvent doua specii de afide polifage (se hranesc atacand mai multe specii): paduchele roz-verde al tomatelor (Macrosiphon euphorbiae sin. Aphis solani) si paduchele verde (Myzus persicae sin. Aphis persicae).
Cum recunoastem afidele la tomate:
Exemplarele de paduchi fara aripi (aptere) au lungimea de 1,5-3 mm; pot fi de culoare: verde, verde-cenusiu, roz (Vezi fig.). Acestea se gasesc in general pe spatele frunzelor (partea inferioara a frunzelor) din zona varfurilor de crestere.
Exemplarele de paduchi aripate (cu aripi) „musculite negre” au 1,5-2 mm lungime, iar culoarea capului, toracelui si partea superioara a corpului este neagra, abdomenul este de culoare verde-galbui (Vezi fig.), au aripi bine dezvoltate. Acestea colonizeaza intreaga planta, dar prefera zona din varf (varfurile de crestere) si apar masiv in mai-iunie.
Cum afecteaza afidele tomatele:
Adultii si larvele se hranesc cu ajutorul aparatului bucal adaptat pentru intepat si supt (inteapa planta, sug seva, injecteaza saliva in planta), hranindu-se astfel cu sucul celular al plantelor si raspandind numeroase viroze periculoase cum ar fi: boala petelor de bronz, incretinerea necrotica a tomatelor, filozitatea tomatelor, mozaicul X al cartofului, la tomate – Potato virus X; mozaicul Y al cartofului la tomate-Potato virus Y.
Frunzele atacate se gofreaza/deformeaza puternic (atacul este usor de observat in special in zona varfurilor de crestere), iar cresterea plantei stagneaza; atacul pe inflorescente conduce la avortarea florilor.
Cum combatem afidele la rosii/tomate cu insecticide specifice:
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Insecticide Biologice (pentru agricultura BIO-ECO-ORGANICA):
♦ Flipper (săruri de potasiu ai acizilor grași C7-C20, 479,8 g/L); etc.
II. Insecticide de ultima generatie:
♦ Sivanto Prime 200 SL (200 g/l flupiradifuron); etc.
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Afide la tomate (paduchi, musculite negre): combatere