aug. 16 2023

Alternarioza la Tomate (Alternaria solani) – simptome, cauze

Denumire populara: Alternarioza la Tomate, Alternarioza tomatelor, Alternarioza rosiilor,  Patarea bruna a frunzelor de tomate

Denumire științifica: Alternaria solani sin. Macrosporium solani, Alternaria porri f. sp. solani, Alternaria tomatophila

Denumire populara in engleza: Early blight of tomato

Alternarioza tomatelor este dupa mana tomatelor, una din cele mai grave si frecvent intalnite boli in culturile de tomate. In ultimii ani apare cu o frecventa si agresivitate ridicata producand pagube însemnate.

Plante atacate/gazda  Tomate/Rosii, Cartof, Vinete, Ardei, etc.

Cauza bolii: boala este cauzata de atacul ciupercii microscopice  Alternaria solani.

 

Biologia si Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti)

Boala (ciuperca)  apare si se dezvolta intr-un interval larg de temperaturi 6-34°C  (optim 25-30°C ), fiind conditionata de prezenta picaturilor de apa (roua, ploaie, irigare prin aspersie) pe frunze, fructe, tulpni si de o umiditate relativa a aerului ridicata. In conditi optime, sporii germineaza in cateva ore, iar pentru sporulare sunt necesare 7 zile.

Ciclul bolii

Transmiterea alternariozei tomatelor (Alternaria solani) de la un an la altul se face prin conidii sau miceliu ce raman in sol, in  resturi de plante infectate sau seminte infectate.

Conidiile ciupercii sunt răspândite cu ajutorul vântului, picăturilor de apa, insectelor, lucrătorilor, sculelor horticole.

Infectia organelor atacate (frunze, fructe, tulpni) are loc prin cuticula sau leziuni. Alternarioza tomatelor se instaleaza rapid pe zonele din fruct afectate de arsura solara.

Ciuperca isi dezvolta in tesuturi un miceliu de culoare maro – septat pe suprafata caruia apar la sporulare: coidioforii  lungi de peste 130 µm, maro, septati transversal (Vezi fig.) si conidii de 15-22 X 120-270 µm, septate (Vezi fig).

 

Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de catre Alternarioza tomatelor

Atacul la tomate se manifesta pe frunze, fructe, tulpini.

Alternarioza tomatelor ataca plantele inca din faza de rasad. In aceasta situatie, infectia primara apare de obicei din seminte infectate.

Atacul alternariozei pe Frunze – apare intai la frunzele bazale, pe care se pot observa pete brune, apoi cenusii care se maresc pana la 1,2 cm diametru (Vezi fig.). Pe suprafara petelor se pot observa, inele concentrice inchise la culoare, o pasla  fina si bruna-negricioasa, ce reprezinta fructificatiile ciupercii.  Petele sunt inconjurate de o zona galbena ce face trecerea la partea verde (inca neafectata din frunza). Boala avanseaza spre varful plantei, iar frunzele bazale atacate se usuca lasand fructele fara hrana si protectie la arsurile solare.

Atacul pe Fructele de Tomate – ciuperca trece usor de pe frunze pe fructe. Atacul se manifesta sub forma de pete ce prezinta inele concentrice (de culoare maro-inchis pana la negru), usor scufundate, acestea evolueaza si afecteaza intregul fruct (se maifesta in special pe cele coapte, dar le afecteaza si pe cele verzi). Pe suprafata petelor se poate observa o pasla  fina negricioasa, ce reprezinta fructificatiile ciupercii.

 

Masuri de Prevenire si Combatere pentru Alternarioza la Tomate

  • Utilizarea de semințe certificate-dezinfectate, libere de agenți patogeni;
  • Infiintarea culturilor cu rasaduri sanatoase;
  • Rotatia culturilor la 3-4 ani utilizand plante ce nu sunt afectate de Alternaria solani;
  • Fertilizarea echilibrata a plantelor de tomate;
  • Este recomandata irigarea prin picurare, efectuata dimineata;
  • Combaterea buruienilor-solanaceae (care pot fi plante gazda);
  • Dupa desființarea culturilor procedam la distrugerea resturilor de plante infectate;
  • Efectuarea de tratamente preventive si curative cu fungicide specifice.

FUNGICIDE/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bolii:

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fungicide ce combat alternarioza – o mare parte din fungicidele ce combat alternarioza combat si mana la tomatelor. Pentru combaterea alternariozei se fac urmatoarele tratamente:

I. Tratamente Preventive (previn aparitia bolii) cu: Cuproxat Flowable (190 g/l cupru din sulfat de cupru tribazic); Curenox 50 (500 g/kg cupru (din oxiclorură de cupru));   etc.

II. Tratamente Curative (pot stopa boala) cu: Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol);  Ortiva/Amistar (250 g/l azoxistrobin)Tazer 250 SC  (250 g/l azoxistrobin)Score 250 (250 g/l difenoconazol);   Orius 25 EW ( tebuconazol);  Carial Star (250 g/l mandipropamid + 250 g/l difenoconazol)etc.

III. Tratamente cu Fungicide biologice:  Taegro (Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24); etc.

Atentie !!!

Tratamentele alternariozei si manei tomatelor se aplica la acoperire la un interval de 7-10 zile (intre tratamente), alternand produse preventive cu produse curative.

Odata aparuta alternarioza, aceasta poate fi stopata, aplicand doua tratamente succesive o data la 8-10 zile cu Ortiva Top (tratamentele la tomate se fac dupa ce au legat primele fructe);

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Alternarioza la Tomate (Alternaria solani), atac pe frunze

Fig. 2 Alternarioza la Tomate (Alternaria solani), atac pe frunze

Fig. 3 Alternarioza la Tomate (Alternaria solani), atac pe frunze

Fig. 4 Alternarioza la Tomate (Alternaria solani), atac pe fructe

Fig. 5 Alternarioza la Tomate (Alternaria solani), atac pe fructe

Fig. 6 Alternarioza la Tomate (Alternaria solani), atac pe fructe

Fig. 7 Alternarioza la Tomate (Alternaria solani), atac pe fructe

Fig. 8 Alternarioza la Tomate (Alternaria solani), conidiofori si conidii

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Alternarioza la Tomate (Alternaria solani) – simptome, cauze

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii